Događaji

"hoćemo nazad naš novac"

Sberbank: ponašanje Hrvatske prema Agrokoru narušava prava kreditora

Sberbank: ponašanje Hrvatske prema Agrokoru narušava prava kreditora
Hina hr

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak na ruskoj televiziji da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Gref je kazao da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad "poduzela hrvatska vlada, po mišljenju Sberbanke, vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, kako Sberbanke, tako i drugih".
 
Po njegovim riječima, sada se u suradnji s vlastima razmatraju mjere koje bi obnovile platežnu sposobnost kompanije i sposobnost vraćanja dugova.
 
"Nažalost, svi smo suočeni s time da je zadnjih sedam godina kompanija lažirala financijske izvještaje dovodeći u zabludu svoje kreditore", rekao je Gref intervjuu TV kanalu Rossia 24
 
Kazao je i da je u srijedu u Sočiju s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je u službenom posjetu Rusiji, imao "konstruktivan dijalog" o Agrokorovu dugu.
 
"Jučer smo razgovarali konstruktivno. Hrvatska predsjednica reagirala je s razumijevanjem na situaciju u vezi Agrokorova duga. Ona je zainteresirana za očuvanje i razvitak investicijske klime u Hrvatskoj. Na tim smo osnovama dogovorili nastavak razgovora kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje", rekao je Gref.
 
Gref je istaknuo da će Sberbank "u svakom slučaju vratiti određeni dio sredstava iz svoga kredita Agrokoru, neovisno o tome kako će se situacija razvijati".
 
"Naravno, mi bismo željeli maksimalni povrat našega novca", istaknuo je Gref.
 
Kremlj podržava ruske banke
 
Ruski list Kommersant istodobno piše kako su Gref i hrvatski državni tužitelj Dinko Cvitan pristustvovali susretu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog kolege Vladimira Putina u srijedu u Sočiju.    
 
Gref je, piše Kommersant, objasnio liderima dviju zemalja poziciju Sberbanke u sporu "s hrvatskim Agrokorom", a o tome je novinare kasnije izvijestio Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.
 
"Hrvatska je predsjednica naglasila važnost zadržavanja pogodne investicijske klime za strane tvrtke, a u ovom slučaju za stvaranje ugodnih uvjeta poslovanja za Sberbank i VTB", rekao je Peskov, kako ga prenosi ruska novinaska agencija Tass.
 
Peskov je dodao da je na sastanku bio i glavni hrvatski državni tužitelj koji je izvijestio da se Agrokoru provode istražne radnje te da postoje sumnje u nezakonitosti.
 
"U svakom slučaju, kao jedan od glavnih (Agrokorovih) kreditora Sberbank će štititi svoje interese. Naravno, ruska će država u tome podupirati naše kompanije“, rekao je Peskov.


Reci što misliš!