Događaji

obitelj sumnja

HHO: Priznanje optužene Josipe Žilić o podmetanju požara kod Brguda je iznuđeno

HHO: Priznanje optužene Josipe Žilić o podmetanju požara kod Brguda je iznuđeno
Duško Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je objavio prioćenje vezano uz slučaj Josipe Žilić iz Lisičića kod Zadra protiv protiv koje se vodi postupak pred Županijskim sudom u Zadru zbog optužbe da je 18. ili 19. kolovoza podmetnula požar u mjestu Brgud nedaleko od Benkovca.

Iz HHO tvrde kako je “iz do sada prikupljenih podataka vidljivo je da je teza o podmetanju požara u Brgudu u najmanju ruku suspektna te da postoji opravdana sumnja da je policija u svrhu iznuđivanja priznanja Josipe Žilić navodno primijenjivala silu kako bi je natjerala da potvrdi njihovu tezu.” Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

– Hrvatskome helsinškom odboru za ljudska prava (HHO) obratila se obitelj Josipe Žilić iz Lisičića kod Zadra, protiv koje se vodi postupak pred Županijskim sudom u Zadru, pod optužbom za podmetanje požara 18. ili 19. kolovoza o.g. u mjestu Brgud u blizini Benkovca.

Kao što je poznato javnosti, Josipa Žilić osumnjičena je i pritvorena pod optužbom da je podmetnula požar u selu Brgud naseljeno pretežno srpskim stanovništvom. Prema pisanju medija ona je navodno podmetnula požar u Brgudu zato što su iz njega velikosrpske paravojne snage razarale njeno selo Lisičiće.

Iz do sada prikupljenih podataka vidljivo je da je teza o podmetanju požara u Brgudu u najmanju ruku suspektna. Postoji opravdana sumnja da je policija u svrhu iznuđivanja priznanja Josipe Žilić navodno primijenjivala silu kako bi je natjerala da potvrdi njihovu tezu. Tu smo informaciju dobili iz kruga njene obitelji. Takvi postupci preds-tavljali bi ugrožavanje temeljnih ljudskih prava.

Josipa Žilić već je dva puta vještačena u Zadru po nalogu suda, a od strane psihijatrice prim. mr. Vere Klarić, dr. med. Postoje opravdane sumnje o zlouporabi psihijatrije protiv integriteta osobe Josipe Žilić, što također predstavlja najozbiljnije kršenje ljudskih prava.

Iz tih razloga imenovao sam u skladu sa Statutom HHO-a tročlano Povjerenstvo u sastavu: Karolina Vidović Krišto, novinarka, članica Izvršnoga odbora HHO-a (predsjednica Povjerenstva), Evelin Tonković, odvjetnik iz Zagreba i prof. dr. sc. Mišo Virag, dr. med. članovi HHO-a, koji su zaduženi da u što kraćem roku kontak-tiraju nadležne institucije: Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutrašnjih poslova (Ravnateljstvo policije), Državno odvjetništvo RH i Županijski sud u Zadru. Njihov je zadatak prikupiti sve relevantne podatke o postupcima prema Josipi Žilić, prije svega, vezano uz eventualno nasilje nad njom uz striktno poštivanje članka 231. ZKP.

HHO će se, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, obratiti nadležnim instituci-jama kako bi Povjerenstvu omogućili razgovor s Josipom Žilić koja je smještena u zatvorskoj bolnici u Zagrebu u Svetošimunskoj ulici te uvid u spis (iako HHO nije stranka u sporu) uz striktno poštivanje zakonskih propisa.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti