Događaji

Četrdeset godina prijateljstva

Prijem u Gradskoj vijećnici za učenike i nastavnike srednje škole "Lycée Terre d'Horizon“ iz Romansa

Prijem u Gradskoj vijećnici za učenike i nastavnike srednje škole
Grad Zadar

Zamjenica gradonačelnika, Jagoda Surać i voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Anita Gržan Martinović primile su učenike i nastavnike srednje škole „Lycée Terre d'Horizon“ iz francuskog grada Romansa, s kojim je Grad Zadar potpisao Povelju o prijateljstvu još 1985. godine.

"Lycée Terre d'Horizon“ već četvrtu godinu za redom organizira studijsko putovanje svojim učenicima u Zadar, tijekom kojeg žele upoznati naš grad i širu regiju. Program njihove škole usmjeren je prema prirodnim predmetima i ekologiji, te su za vrijeme svog sedmodnevnog boravka posjetili i nacionalne parkove Plitvice i Paklenicu i park prirode Vransko jezero.

Ovdje su sudjelovali i u ekološkim radionicama koje su ih se posebno dojmile. Jedna od posebnosti njihove ekskurzije je da je financiraju iz sredstava koja su učenici zaradili sami na poticaj njihovih nastavnika.

Zamjenica gradonačelnika predstavila je gostima ukratko naš grad i njegove znamenitosti i upoznala ih s kronologijom prijateljstva s Romansom, koje neprekinuto traje već skoro četrdeset godina.

Naše osnovne i srednje škole te Sveučilište u Zadru u suradnji s partnerima iz Romansa i uz potporu Gradskih uprava organizirali su i organiziraju  vrijedne učeničke, kulturne, športske i druge razmjene iz kojih su proistekla i brojna i dugogodišnja prijateljstva naših sugrađana.

U ime francuske grupe, zamjenici Surać se na srdačnom prijemu zahvalio voditelj puta, nastavnik povijesti, Daniel Rajon i već najavio novi posjet sljedeće godine.


Reci što misliš!