Događaji

vremenska prognoza dhmz-a

Oblačno uz umjereno jugo, temperatura do 24 stupnja Celzija

Pretežno sunčano te i dalje razmjerno toplo, povremeno će biti umjerene naoblake na Jadranu, gdje može pasti i vrlo malo kiše, prognoza je Državnog hidrometeorološkoga zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak.

Ujutro mjestimice magla ili niski oblaci, osobito na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a na Jadranu i jugo.  Najviša dnevna temperatura uglavnom između 19 i 24 Celzijeva stupnja.

U nedjelju stiže promjena vremena

Niz stabilnih i iznadprosječno toplih dana, većinom suhih i sunčanih, nastavit će se do subote, a u nedjelju slijedi zamjetna promjena vremena. Naime, sa zapada kontinenta Jadranu se približava hladna fronta koja će naše krajeve svojom glavninom zahvatiti u drugom dijelu nedjelje i u noći na ponedjeljak i tako poraziti anticiklonu u kojoj smo uživali više od 10 dana.

Još sutra na Jadranu ostaje relativno stabilno, uz sve osjetniju južinu te i dalje uz mjestimičnu maglu i oblake, iz kojih je samo rijetko moguća slaba oborina, uglavnom na sjevernom Jadranu.

U nedjelju nastupa promjena. Sa sjeverozapada će se spustiti veća količina vlažnog i hladnog zraka uz stvaranje sekundarne ciklone podno Alpa. Ona će se zatim tijekom nedjelje navečer i noći na ponedjeljak premještati preko Jadrana dalje na jugoistok. U takvim okolnostima nedjelja još u većini krajeva započinje sa stabilnim i suhim vremena. Naoblačenje sa zapada će najprije zahvatiti sjeverni Jadran te gorske krajeve gdje već prijepodne može biti kiše i pljuskova s grmljavinom. U drugom dijelu dana naoblačenje se širi i ostale krajeve, najkasnije na jugu i istoku gdje će se do navečer zadržati uglavnom suho. Glavnina pogoršanja očekuje se u noći na ponedjeljak. Oborina će biti posvuda, ponegdje i obilnih uz lokalno izraženije pljuskove. Temperatura u osjetnom padu pa će u višem gorju biti susnježice i snijega.

U ponedjeljak promjenljivo i svježije, uz često jaku buru i tramuntanu, mjestimice i olujnu, ne samo na udare, a od utorka je vjerojatno njihovo slabljenje uz razvedravanje te ponovni porast temperature. Pri tome ne očekujte vrijednosti koje imamo posljednjih tjedan dana, a koje su rijetko kada doživljene u ovakvom nizu u ovom dijelu godine.


Reci što misliš!