Događaji

dani kruha

Biogradski mališani obilježili Dane kruha

Biogradski mališani obilježili Dane kruha

Ruke mijem, brašno sijem, kapica na glavi, mijesim tijesto tako vješto, ja sam pekar pravi! Peć se žari, u nju stavim kruščiće po redu, kora glatka, bit će slatka, kad je djeca jedu!

Uz tako lijepe i vesele stihove dječje pjesmice mališani biogradskog dječjeg vrtića prionuli su sa svojim tetama na pripremu kruha i peciva kako bi obilježili već tradicionalnu manifestaciju „Dani kruha -dani zahvalnosti za plodove zemlje“.

Vrijeme je to u kome se svake godine podsjećamo na jesen i njezine plodove, a posebno žitarice i njihove proizvode koje i danas čine osnovu našeg prehrambenog lanca. Većina mališana uglavnom zna da se kruh dobije od žitarica, pšenice, kukuruza, raži. No, kako se baš priprema prije serviranja na stolu mnogi od njih nisu imali pojma. Stoga je skupina od 40-ak mališana pažljivo pratila upute svojih odgojiteljica te zajedno s njima po prvi put „umisila“ i svoj prvi pravi kruh.

Za pripremu dobrog domaćeg kruha treba brašno, kvasac, malo vode, soli i dobre ruke za izraditi tjesto. Od tako pripremljenog tijesta formiraju se različiti oblici, kruščići, kiflice, pletenice i slično.

Nakon što se pripremljeno i formirano tijesto digne stavlja se peći u pećnicu. Ovo, koje su izradili mališani biogradskog dječjeg vrtića bez sumnje je bilo dovoljno izrađeno, tijesto se lijepo diglo, a ne treba dvojiti da je bilo i vrlo ukusno.


Reci što misliš!