Događaji

smetao joj zid

Glavna tajnica Ministarstva graditeljstva srušila dio kuće starici u Novalji

Glavna tajnica Ministarstva graditeljstva srušila dio kuće starici u Novalji
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Glavna tajnica Ministarstva graditeljstva srušila je vanjski zid stare kamene kuće u Staroj Novalji na otoku Pagu.

Vlasnica kuće na kojoj je srušen zid je 81-godišnja Šimica Peranić.

Nikolina Nežić je vlasnica susjedne parcele, po čijem je nalogu srušen taj zid. Nikolina Nežić je HDZ-ova glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

"Zid koji joj smeta"

Krešimir Peranić, nećak Šimice Peranić, kaže kako je ostao šokiran kad je čuo što se dogodilo, javlja Novi list.

Kontaktirao je vlasnicu parcele Nikolinu Nežić, a ona mu je potvrdila da je investitorica. Rekla mu je da ne rade ništa na kući, ali kad joj je Krešimir poslao fotografije, rekla mu je da "samo skida zid koji je opasan i koji joj smeta". Poručila mu je da ne brine i da će izgraditi novi zid.

Peranić je odmah zatražio da prekine s radovima i pozvao policiju, ali, kako javlja Novi list, oglušila se na njegovu molbu i nastavila s rušenjem. Opet je pozvao policiju. Dan kasnije je kontaktirao i izvođača radova. Kaže kako mu je isti dan stigla i poruka.

"Uništiš kuću i ponudiš otkup parcele"

"U 14.48 sati istog dana primam od Nine SMS poruku sadržaja: 'Poštovani gospodine Peranić, ako ste voljni prodati svoju parcelu do mene, možemo se naći i dogovoriti.' Nisam mogao vjerovati, sada naša kuća odjednom više nije kuća, nego parcela. Znači uništiš nekome kuću, a onda mu ponudiš otkup parcele", ispričao je Peranić.

Krešimir, koji inače živi u Rijeci, u ponedjeljak, 16 listopada, otputovao je s tetom Šimicom u Staru Novalju.

"Ostali smo šokirani. Cijelog zida kuće više nije bilo, a sva imovina ostala je izložena na milost i nemilost kiši i vjetru", rekao je.

Podnesena prijava

Nakon toga su otišli u policiju, doznali tko je investitorica i podnijeli prijavu protiv Nikoline Nežić.

Pozvana je i građevinska inspekcija.

Novi list je kontaktirao Nikolinu Nežić. Poslala im je poruku u kojoj kaže kako "rješava imovinskopravne odnose, a investitor na spornoj parceli je Iva Schwob".

Sestra suvlasnica

Tvrdi kako srušeni zid kuće nije u vlasništvu Šimice Peranić, kao i da je kuća zapuštena te da u njoj nitko ne živi već desetljećima. Međutim, u katastru je vidljivo da je Nikolina Nežić suvlasnica polovice udjela u vlasništvu parcele uz kuću Šimice Peranić, i to zajedno s Ivom Nežić -Schwob koja je, kako doznaje Novi list, njena sestra. Obe su prijavljene da žive na istoj adresi u Zagrebu.

Bez odgovora

Index je poslao upite Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Poslali smo upite Upravi za inspekcijske poslove. Nakon 18 sati odgovorili su nam da "na pitanja novinara u ovom Ministarstvu odgovara glasnogovornica" te da se obratimo njoj.

Poslali smo upite i Upravnom odjelu za graditeljstvo Ličko-senjske županije. Do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovore.

Pokušali smo kontaktirati i Nikolinu Nežić. Nitko se ne javlja na službeni broj telefona, javlja Index.hr


Reci što misliš!