Događaji

zimska slika otoka

Može li trgovina na malim otocima preživjeti?

Može li trgovina na malim otocima preživjeti?

Za mnoge otočane, posebno one na udaljenim otocima lokalna trgovina je sve – pošta, knjižnica, mjesto za razgovor i druženje. Mali trgovci se i na kopnu teško mogu boriti s konkurencijom, na otocima to je daleko teže.

Dok su ljeti otoci mjesta života, zimi sasvim drugačija slika.  Na većini malih otoka zimi preostane tek desetak starijih stanovnika koje loše vrijeme često zna i odsjeći od kopna. Svima njima lokalna trgovina puno znači, kaže Stipe Knežević – potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore:

I za te obrtnike koji rade tijekom cijele godine inzistirali smo na tom da budu oslobođeni određenih davanja na otoku jer domicilno staro stanovništvo sigurno ne mogu ići nazad u gradove. Prisiljeni su ostati doma, a imati trgovinu na otoku tokom cijele godine, vjerujte mi da je teško, ali domicilnom stanovništvu jako puno znači. To mu je sve. I sigurno inzistiram na tom  da ih makar oslobode nekih davanja koja imaju zimi.      

Svjesni su toga i u otočnim općinama. Općina Preko tako pomaže otočnim trgovcima kako bi preživjeli u mjestima kao što je Mali Lukoran. Načelnik Preka Jure Brižić:

Preko zime tamo njih je 30-ak tako kad malo zbrojite ne može se ni poslovati pozitivno. Isti problem je i na Sestrunju koji je još udaljeniji. Tamo pomažemo tog jednog djelatnika, tako da napravit ćemo sve da trgovina ostane jer stvarno u tim malim mjestima su trgovine praktički sve.  

Na pitanje mogu li otočni poduzetnici očekivati da im se smanje troškovi zbog prijevoza ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac odgovara:

Pa mi upravo pokušavamo evo sad kroz novi zakon na otocima sa svim resorima dogovoriti tu jednu dimenziju i objedinjavanja odnosno bolje strukture otočne iskaznice koja se sad odnosi samo dakle na prijevoz odnosno sufinanciranje prijevoza da nekako sve otočne probleme pokušamo kroz jedan model dakle razviti.

U prilog nam ide, kaže ministrica i rezolucija Europskog parlamenta o  posebnom statusu europskih otoka i to što se u Europskoj uniji na neki način konačno gleda na otoke malo drugačije nego dosada, piše Radio Zadar.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti