Događaji

primopredaja dužnosti

Imenovani novi zapovjednik i načelnik stožera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO

Imenovani novi zapovjednik i načelnik stožera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO
MORH/Tomislav Brandt

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku održana je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, između dosadašnjeg zapovjednika brigadira Karola Lučana i novog zapovjednika pukovnika Marija Pleše koji je do sada obnašao dužnost načelnika stožera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Za novog načelnika  stožera i ujedno zamjenika zapovjednika 93. zrakoplovne baze imenovan je pukovnik Davor Turković, dosadašnji zapovjednik Protupožarne eskadrile. 

Primopredaja dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO Primopredaja dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO

Dosadašnji zapovjednik, brigadir Karol Lučan zapovijedao je bazom zadnjih pet godina, a u nastavku karijere raspoređuje se u Zapovjedništvo HRZ i PZO-a. 

Svečanom činu primopredaje dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze nazočio je zapovjednik HRZ i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač sa suradnicima te zapovjednici ostalih postrojbi koje se nalaze u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Ovom prigodom general Kovač je rekao kako 93. zrakoplovna baza u svom sastavu ima  djelatnike koji suvereno i samostalno izvršavaju brojne zahtjevne zadaće, kojih je svakim danom sve više. Neprocjenjivi ljudski resursi moraju ostati okosnica svih procesa koji se odvijaju u ovoj postrojbi, istaknuo je general Kovač, te naveo kako u prilog tome govori i činjenica da broj pilota i zrakoplovnih tehničara koji se školuju u Zemuniku iz godine u godinu raste, kao i broj stranih polaznika koji su prepoznali kvalitetu i stručnost nastavnika letenja i strukovnih predavača. 

"Imate vrlo odgovornu i zahtjevnu zadaću zapovijedanja, usmjeravanja i koordiniranja zadaća postrojbe koja provodi velik broj raznovrsnih zadaća. Pred vama je velik izazov, no vaše iskustvo i dosadašnji rezultati daju mi za pravo reći kako sam u potpunosti uvjeren da ćete i ovu dužnost obnašati jednako profesionalno, odgovorno i  uspješno kao i sve dosadašnje", poručio je general Kovač novoimenovanom zapovjedniku pukovniku Pleši.

Brigadir Lučan u oproštajnom obraćanju naglasio je kako mu je bila čast zapovijedati 93. zrakoplovnom bazom. "Dolazak dvojice novih čelnih ljudi na tragu je daljnjeg jačanja i razvoja 93. zrakoplovne baze. Njihova dosadašnja postignuća, zauzimanje za dobrobit postrojbe, ideje i vizije novi su zamah ne samo za 93. zrakoplovnu bazu, nego i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo", istaknuo je brigadir Lučan kojemu je general Kovač uručio zahvalnicu za časno i predano vođenje postrojbe. 

Novoimenovani zapovjednik, pukovnik Pleša zahvalio se na ukazanom povjerenju na novoj dužnosti koju shvaća velikim izazovom i poticajem. "Iako sam ponikao u ovoj postrojbi i prošao put od kadeta preko nastavnika letenja, zapovjednika voda i eskadrile do voditelja Operativnog odsjeka i načelnika  stožera, zapovijedanje zrakoplovnom bazom nosi nove i daleko zahtjevnije zadaće", naglasio je pukovnik Pleša, te poručio kako želi ostaviti snažan i prepoznatljiv trag svoga rada na dobro ove postrojbe, HRZ i PZO-a i cijelog sustava Oružanih snaga RH. 

U sklopu svečanosti povodom primopredaje dužnosti zapovjednika 93. zrakoplovne baze nastupila je klapa “Preženca” iz Zadra, a program je završio polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen-ploče poginulim pripadnicima 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Novi zapovjednik baze pukovnik Mario Pleša rođen je  1973. u Kutini. Oženjen je i otac troje djece, živi u Zadru. Pripadnik je Oružanih snaga RH od 1997. godine kada je završio školovanje kao pripadnik 1. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Obnašao je dužnosti nastavnika letenja, zapovjednika voda i Eskadrile aviona, voditelja Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. zrakoplovne baze te načelnika stožera 93. zrakoplovne baze.

Završio je Zapovjedno-stožernu školu “Blago Zadro”, a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan. Sudjelovao je u misiji KFOR na Kosovu.Pukovnik Pleša diplomirani je inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, nastavnik letanja i probni pilot na avionu Pilatus PC-9M. U letačkoj karijeri ostvario je oko 2000 sati naleta na avionima UTVA-75, ZLIN-242L i Pilatus PC-9M. 

Pukovnik Davor Turković, novi načelnik stožera 93. zrakoplovne baze, rođen je  1975. u Zagrebu. Živi u Zadru. Pripadnik je Oružanih snaga RH od 1999. godine kada je završio školovanje kao pripadnik 3. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. U početku je obnašao dužnosti nastavnika letenja u Eskadrili aviona, a prelaskom  u Protupožarnu eskadrilu prošao je put od zapovjednika letačkog voda, zamjenika zapovjednika i zapovjednika Protupožarne eskadrile. Završio je Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro", a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan.

Pukovnik Turković diplomirani je inženjer prometa, smjer aeronautika, vojni pilot, a od posebnih vještina završio je obuku za voditelja protupožarnog djelovanja, kapetan je, nastavnik letenja i probni pilot na avionima Canadair CL-415 i Airtractor AT-802F. U letačkoj karijeri ostvario je oko 3000 sati naleta na avionima UTVA-75, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtractor AT-802. U Protupožarnoj eskadrili zabilježio je oko 20 000 izbačenih vodenih bombi na požarištima.


Reci što misliš!