Događaji

Plenković ponovio kako treba poštivati zakon o istražnim povjerenstvima

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je u petak u Bruxellesu da načelo zakonitosti nalaže da istražno povjerenstvo za Agrokor prestane s radom kada počne sudski postupak, te naglasio da vlada nema ništa kriti u vezi s tim koncernom.

Plenković je već ranije ovaj tjedan rekao kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bave - povjerenstva moraju prestati s radom.
 
"Ja sam vrlo jasno objasnio stav HDZ-a u svom godišnjem izvješću o radu vlade. Mi smo tu da poštujemo načelo zakonitosti. Ovo povjerenstvo s ovakvim mandatom, s ovakvom temom koju ima, sukladno članku 4 Zakona o istražnim povjerenstvima treba prestati s radom.", istaknuo je premijer odgovarajući na pitanja novinara na marginama summita u Bruxellesu.
 
Istaknuo je da ni on niti članovi vlade nemaju što kriti u vezi s Agrokorom, te kako je sugerirao i neke zajedničke saborske sjednice.

 
"Mi smo spremni za raspravu o bilo kojoj temi, bilo kojem detalju. Ja sam čak i sugerirao zajedničke sjednice Odbora za financije i Odbora za gospodarstvo, jer nema nikakvog razloga da Sabor o tome ne raspravlja, a još manje je potrebno da se cijeli fokus sada stavlja na to hoće li biti ovakvog ili onakvog tijela - bitna je supstanca", rekao je Plenković.
 
"Postoji čitav niz mogućnosti koje ima i Sabor i javnost da se o svemu tome raspravi. Ključno je da nema nijednog detalja o kojemu ja i članovi vlade ne bi bili spremni odgovarati bilo na odboru, bilo na povjerenstvu, od toga zašto smo donijeli zakon, kako smo ga donijeli, kako smo spriječili gospodarsku i financijsku krizu", istaknuo je premijer.

Naglasio je da je 'Lex Agrokor' "rađen u vladi pod vodstvom Ministarstva gospodarstva, uz potporu Ministarstva pravosuđa, stručnjaka, kao i vanjskih suradnika koji su konzultirani", te dodao nema potrebe inzistirati na imenima ljudi koji su pisali zakon, jer se ni za druge zakone ne znaju autori.
 
Rekao je da oporbene stranke imaju svoje političke agende pa tako SDP nastoji postići "da se plasira jednadžba HDZ jednako Agrokor, a Most koji je bio dio vlade, a više nije, želi iskoristiti priliku kako bi napakostio.

 


Reci što misliš!