Događaji

vojna vježba "harpun 17"

Krstičević nakon vojne vježbe: Hrvatska ratna mornarica je jamac sigurnosti na moru

Krstičević nakon vojne vježbe: Hrvatska ratna mornarica je jamac sigurnosti na moru
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Završni prikaz vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH "HARPUN 17" pokazao je, rekao je u nedjelju ministar obrane Damir Krstičević, da je Hrvatska ratna mornarica jamac sigurnosti na moru

Pokazala je to u vježbi uz združeno djelovanje sa svim granama Oružanih snaga RH, poručio je ministar Krstičević, navodi se u priopćenju MORH-a. Kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, brzi i učinkoviti manevar snaga te usklađeno djelovanje tijekom provedbe napadne operacije dokaz da razvijamo vojsku na pravi način, rekao je ministar.

"Hrvatska ratna mornarica je jamac sigurnosti na moru, što je danas i pokazala kroz ovu vježbu. Vidjeli smo visoku uvježbanost i osposobljenost te integriranost snaga kroz združeno djelovanje snaga HRM-a, HKoV-a,HRZ i PZO-a, ZzP-a, pVP, ZSS-a i SkiS-a. Izvrstan manevar i precizna gađanja kopnenih snaga, desant zračnih snaga i mornarice, kao i ostale aktivnosti koje su pokazali pripadnici svih grana Oružanih snaga koji sudjeluju u vježbi, jamac su njihove spremnosti i sposobnosti, kao i pokazatelj da su u mogućnosti ostvariti sve zadaće koje su pred nama", rekao je ministar Krstičević.

Žirje: Vojne vježba Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH "Harpun 2017" Žirje: Vojna vježba Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH "Harpun 2017"

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović naglasak je stavio na izuzetnu suradnju s ostalim granama Oružanih snaga RH, budući da se ova vježba održava već desetu godinu zaredom. 

Završni prikaz vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice Oružanih snaga RH "HARPUN 17" održan je danas, u nedjelju, 22. listopada u vojarni "Zečevo" i u akvatoriju srednjeg Jadrana, na morskom poligonu otoka Žirje.

S motorne jahte "Učka" promatrali su je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), predstavnici Hrvatske kopnene vojske (HkoV), vojni izaslanici akreditirani u RH i ostali gosti.

Riječ je o vježbi s bojnim gađanjem koja predstavlja glavni obučni događaj Hrvatske ratne mornarice u ovoj godini, održanoj od 18. do 22. listopada. Sudjelovalo je 675 pripadnika Oružanih snaga.

Stožer vježbe bio je smješten u vojarni "Zečevo", a upravljanje vježbom omogućeno je stvaranjem potpune digitalne pomorske situacijske slike. Podaci s različitih senzora integrirali su se u digitalnu sliku u realnom vremenu, što je omogućilo neometano upravljanje vježbom, navodi se u priopćenju MORH-a.

Završni prikaz vježbe započeo je u vojarni "Zečevo", odakle su snage HKoV-a provele topničko-raketno gađanje na metu, nakon čega su raketne topovnjače HRM-a RTOP-41 "Vukovar" i RTOP-42 "Dubrovnik" provele gađanje meta s različitih udaljenosti. Po završetku zračnog udara, kojeg su uspješno provele snage HRZ i PZO-a simulirajući zračne udare po ciljevima visoke vrijednosti, uslijedio je zračni desant snaga ZSS-a, koji je proveden istovremeno s pomorskim desantom s desantno jurišnim brodovima.

Snage HKoV-a su desantnim brodovima minopolagačima prebačene iz luke Lora i u plovidbi prekrcane na desantno jurišne brodove. Vježba se nastavila gađanjem zračnog cilja brodskim topništvom.

Potporu vježbi pružilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stavljanjem brodica iz njihova sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih aktivnosti, kao i lokalna Dobrovoljna vatrogasna društva, navodi se među ostalim u priopćenju MORH-a.


Reci što misliš!