Događaji

oprez!

Stiže grmljavinska nevera, najviše nastradalo riječko područje

Stiže grmljavinska nevera, najviše nastradalo riječko područje
Bojan Bogdanić

Kako je i najavljeno, dijelove Dalmacije u nedjelju navečer zahvatilo je prolazno jače grmljavinsko nevrijeme. Županijski centar 112 Rijeka javio je da je olujno nevrijeme (jak vjetar i obilna kiša) poslije 17 sati zahvatilo šire riječko područje.

Prema podacima Crometeo mreže automatskih meteoroloških postaja (Pljusak.com) u Zadru na Puntamici palo je 15, a u Zemuniku 16 litara kiše po četvronom metru.

U Kostanju je palo 58 litara, Kučiće pored Omiša izmjerilo je 51 litru kiše, a slijede Pirovac 48, Zadvarje 45, Vodice 44, Brela 42, Bilice 41, Lučice Brač 36, Milna 34, Cista Velika 31, Omiš 30 itd.

Glavnina kiše i nevremena tek je pred nama. Veliki olujni sustav trenutno se nalazi nad otvorenim morem dijela sjevernog i srednjeg Jadrana i tijekom noći zahvatit će dio obale, pa će ponegdje biti novih izraženih oborina.

U Zadru je jaka kiša s grmljavinom i jakim udarima vjetra započela padati oko 22.25 i možemo se samo nadati da će brzo oslabiti i stati, jer su rane od 11. rujna i velike poplave još uvijek svježe.

Detektirani udari munja do 22.30 sati (Blitzortung)

Kako su ove oborine pale u kratko vrijeme, lokalno je bilo bujičnih poplava, pa su se neke ulice i šetnice našle pod vodom, prenosi Dalmacija danas.

Najgore je do sad prošla Rijeka. Negdje iza 17 sati Rijeku i okolicu zahvatilo je nevrijeme koje je stvorilo velike probleme u prometu, piše Fiuman.

U Doričićima kraj Bakra palo je ekstremnih 200 litara kiše po kvadratnom metru. Kukuljanovo je primilo 142 litre, a Čavle 135 litara.

Županijski centar 112 Rijeka javio je da je olujno nevrijeme (jak vjetar i obilna kiša) poslije 17 sati zahvatilo šire riječko područje. ŽC 112 zaprimio je više poziva građana o izbacivanju poklopaca šahtova na cestama na području Rijeke, A6 od Delnica prema Rijeci te na riječkoj obilaznici. Na terenu su vatrogasci i komunalna služba. U prekidu je trajektni promet između Krka i Raba (Valbiska-Lopar) i Brestove i Porozina na Cresu.

Izvješća HAK-a o prohodnosti cesta možete pratiti na ovom linku.

Prognoza za ponedjeljak 23. listopada

Ponedjeljak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oborina će biti uglavnom još ujutro i to mjestimice. U planinama iznad 1500 metara bit će i snijega, osobito na Dinari i Kamešnici. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, navečer će tramontana na otvorenom moru biti olujna pa se očekuju problemi u prometu morem.

Zahladit će pa će najviše dnevne temperature biti od 10°C ponegdje u Zagori do 18°C ponegdje u južnoj Dalmaciji.

Vrlo vjetrovito bit će i tijekom utorka kada će bura i tramontana i dalje imati olujne, podno planina i na otvorenom moru i orkanske udare. Bit će djelomično sunčano i u većini krajeva suho, ali će na planinskom pograničnom području s BiH i dalje povremeno biti snijega. Jutarnje temperature u Zagori do 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne od 9 do 17°C.


Reci što misliš!