Događaji

Izrada pripravaka od domaćeg ljekovitog bilja

U Gradskoj knjižnici Biograd održano predavanje o ljekovitom bilju

U Gradskoj knjižnici Biograd održano predavanje o ljekovitom bilju
BnM

Ljekovito bilje i njegova učinkovitost u liječenju i ublažavanju mnogih bolesti i stanja, poznato je još od davnina. I naši stari znali su govoriti kako za svaku bolest, u prirodi postoji i lijek, samo ga treba znati prepoznati, pravilno pripremiti i upotrijebiti

Da li je i koliko je to točno teško je reći, no evidentno je da se zadnjih godina ljudi se sve više vraćaju prirodnim načinima liječenja, a među kojima je bilje na visokom prvom mjestu. 

Među biljnim pripravcima najčešće se mogu naći čajevi, sirupi, ulja, kreme, te tablete ili kapsule. No najvrjednije je ono što se pripremi u vlastitoj, kućnoj radionici, s puno pažnje i ljubavi, kažu mnogi poznavatelji bilja i biljnih pripravaka. 

Na tu temu održano je proteklih dana u biogradskoj Gradskoj knjižnici predavanje i radionica pod nazivom "Izrada pripravaka od domaćeg ljekovitog bilja". Voditeljica radionice Ana Bebić, koja se već 15-ak godina intenzivno bavi biljem i izradom pripravaka od njega, podijelila je svoje znanje i iskustvo s mnogim zainteresiranim posjetiteljima ove radionice. 

Naše područje bogato je najrazličitijim ljekovitim biljem i prava je šteta da se ono ne koristi dovoljno, jer u mnogim slučajevima biljni pripravci mogu pomoći, izliječiti ili pak ublažiti najrazličitije tegobe. Da spomenemo samo neke od njih kao što su neven, kamilica, tratinčica, gospina trava, bijeli ljiljan, maslačak, bršljan, ružmarin, zeleni orah i drugi, a čija je primjena i njihov blagotvorni učinak na zdravlje već višestruko poznato. Ono što valja znati je način prepoznavanja bilja, u koje vrijeme se ubire, mjesto gdje ga je najbolje ubrati ali i način pravilne pripreme i primjene. 

Neke od recepata pripremila je voditeljica na licu mjesta, a posjetitelji, većim dijelom žene, pažljivo su pratile proces pripreme, te zapisivale detalje i savjete kako postupati s biljem kao i s gotovim pripravcima, koje valja uskladištiti da bi što duže trajali. 

Jedno od zlatnih pravila kojeg se drži svaki sakupljač bilja i svatko tko voli prirodu i njezine plodove, je: Nikada ne uberi sve bilje na jednom mjestu, uvijek je potrebno ostaviti možda čak i najljepše primjerke za sjeme. Na taj način čuvaju se i održavaju staništa ljekovitih trava, istaknula je gospođa Bebić


Reci što misliš!