Događaji

pripaziti na vrijeme i zdravlje

U nedjelju ne zaboravite vratiti kazaljku unatrag: počinje zimsko računanje vremena

U nedjelju ne zaboravite vratiti kazaljku unatrag: počinje zimsko računanje vremena

U nedjelju, 29. listopada, u 3 ujutro završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem jednog sata unatrag

Uredbom o računanju vremena u 2017. utvrđeno je da ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. listopada, kada će se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata, prenosi RTL.

Pomicanje kazaljki ne događa se u svim državama svijeta, niti se kod onih koji miču kazaljke događa u isto vrijeme. Rusija, Bjelorusija i Ukrajina ukinule su praksu pomicanja kazaljki, a Dmitrij Medvedev tu je odluku objasnio dobrom za zdravlje stanovništva.

Inače, prije svega, sat se pomiče zbog uštede energije, odnosno da dnevne poslove prilagodimo dnevnim poslovima. Međutim, u posljednje vrijeme javlja se sve više zagovornika odustajanje od ove prakse, jer ona navodno stresno djeluje na ljude, ali i životinje.

Jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu. Proučavali su primitke prije promjene na ljetno računanje vremena i one u ponedjeljak nakon toga, i tako četiri godine zaredom.

Do srčanih udara općenito najviše dolazi ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiolog Amneet Sandhu.


Reci što misliš!