Događaji

Vojarna zemunik

Održan sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta

Održan sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta
Baza Zemunik

Ovo je prvi sastanak najvišeg upravljačkog tijela MATC-a održan u Hrvatskoj

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku danas u srijedu 25. listopada 2017. održan je sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC).

Uz direktora brigadira Miroslava Jenčika iz Češke Republike u radu su sudjelovali zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Miroslav Kovač, zapovjednik češkog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Jaromir Šebesta, zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Albert Sáfár te zamjenik načelnika stožera slovačkog ratnog zrakoplovstva brigadir Róbert Kleštinec. Također, u Zemuniku su bili i predstavnici Oružanih snaga SAD-a te predstavnici MATC-a.

Na otvorenju sastanka ključnog osoblja Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta sudionike je pozdravio general Kovač zaželjevši uspješan rad i ugodan boravak u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Sastankom je predsjedao direktor MATC-a brigadir Jenčik koji je prezentirao najvažnije aktivnosti Središta u tekućoj godini. Između ostalog razgovaralo se i o statusu MATC-a, novim zemljama članicama koje su iskazale interes te o pravnim i financijskim pitanjima vezanim za funkcioniranje i rad ovog zrakoplovnog središta čije je sjedište Direktorata u Vyškovu u Češkoj Republici. Iznesen je i plan aktivnosti u 2018. godini s posebnim naglaskom na zajedničke obučne događaje u kojima će sudjelovati nacionalna zrakoplovstva članica MATC-a.

Inicijativa za uspostavu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta pokrenuta je 2011. godine u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova povećanjem efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti putem multinacionalne suradnje u okviru NATO-ove inicijative „Pametne obrane“ („Smart Defence“). U lipnju 2015. potpisan je Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica (Češka Republika, Republika Hrvatska, Mađarska i Slovačka Republika). Cilj Središta je omogućiti širok spektar obuke pilota i zrakoplovnih tehničara optimizirajući postojeće kapacitete i infrastrukturu koje su zemlje članice stavile na raspolaganje za navedenu namjenu, a u skladu s dogovorenim i planiranim rasporedom i opsegom aktivnosti. Iz programa aktivnosti ovog međunarodnog zrakoplovnog središta u 93,. zrakoplovnoj bazi školovanje za pilote helikoptera ove godine završila su dvojica čeških pilota koji su školovani na helikopterima BELL-206B u Eskadrili helikoptera.

U Zemuniku se od 2012. provodi i tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih timova (AAT-PTC, Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora (Resolute Support), a također je dio projekta „Pametne obrane“ kao i MATC.


Reci što misliš!