Događaji

timski rad

Dva kanadera u prvim akcijama gašenja požara u Italiji

Dva kanadera u prvim akcijama gašenja požara u Italiji
HRZ i MORH/ Marinko Karačić

"Letjeli smo u mješovitim grupama zajedno sa talijanskim kolegama oko Torina na planinskim pudručjima. Pružamo maksimum kako bi požare stavili pod nadzor, a sutra krećemo u nove akcije”, prenosi MORH izjavu pukovnika Turkovića.

Letačke posade Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva Canadaira CL-415 angažirane su u nedjelju u akcijama gašenja požara u Italiji,  a voditelj tima i načelnik stožera 93. zrakoplovne baze, pukovnik Davor Turković ističe da s talijanskim kolegama pružaju maksimum u akcijama na planinskim područjima oko Torina, o čemu smo ranije pisali.

Nakon slijetanja u bazu u Genovi i prvog upoznavanja sa stanjem na požarištima u sjevernoj Italiji hrvatske su posade odmah krenule u akcije gašenja požara na dodijeljenim zonama požarišta, navodi Ministarstvo obrane u priopćenju, a voditelj hrvatskog tima, pukovnik Davor Turković kaže da se radi o velikim požarima te da gašenje otežavaju turbulencije i puno dima.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji. U misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadile i hrvatski Canadairi  nakon odluke Vlade, a temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Vlada je odluku donijela u subotu na telefonskoj sjednici.


Reci što misliš!