Događaji

zabrinjavajuće

Porastao broj korisnika Socijalne samoposluge

Porastao broj korisnika Socijalne samoposluge

S prestankom sezonskih poslova u turizmu znatno je porastao broj korisnika socijalne samoposluge zadarskog Caritasa. Na sreću, na policama samoposluge ima dovoljno osnovnih namirnica, koje pomažu u prehranjivanju oko 450 obitelji.

Razlika u broju korisnika ljeti i sada vrlo je izražena, kaže zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa Mirjana Tadić:

''Prošli smo mjesec osjetili znatan porast korisnika. Ta brojka je bila oko 320 obitelji u ljetnim mjesecima, a sada smo došli na više od 450 obitelji i ta će brojka rasti kako prestaju potpore koje dobijaju nakon prestanka rada. I to će nas pratiti do ožujka, kada počinju sezonski poslovi. Ali evo, mi smo tu da im pomognemo''.

Većina korisnika su obitelji s djecom čiji roditelji ili imaju premala primanja ili ne rade pa im je bez pomoći Socijalne samoposluge nemoguće prehranjivati obitelj, prenosi Radio Zadar. 

 Unatoč ukidanju pdv-a na doniranu hranu iz trgovačkih lanaca, izostale su donacije.

Na žalost još uvijek se puno hrane baca,  kaže Mirjana Tadić.

"Grijeh je da sve to ide u biološki otpad kada toliko obitelji oskudijeva u voću, povrću, mesu... Imali smo puno ponuda robe kojoj je istekao rok, a mi ne možemo preuzeti taj rizik i dijeliti namirnice kojima je istekao rok trajanja".

A kako nam uskoro stiže vrijeme Došašća i Božića, mnogi će svoju pomoć uputiti upravo prema zadarskoj Socijalnoj samoposluzi, pa će police biti i punije.


Reci što misliš!