Događaji

Istražno povjerenstvo za Agrokor

Josip Manolić: 'Nije Mesić predlagao Todorića za ministra poljoprivrede nego ja"

Josip Manolić: 'Nije Mesić predlagao Todorića za ministra poljoprivrede nego ja
Marko Lukunic/PIXSELL

Za kraj je kazao kako je nezamislivo u parlamentarnoj demokraciji da Povjerenstvo prestane s radom nakon što DORH preuzme istragu

Danas se održava nastavak sjednice saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor. Prema dnevnome redu, iskaze bi trebali dati nekadašnji predsjednik Vlade Josip Manolić te čelnici nekadašnje Agencije, odnosno, Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.
 
Na prvo radnoj sjednici koja je održana 3. studenog svjedočio je prvi hrvatski premijer Stjepan Mesić.

Iako su bili pozvani i Ante i Ivica Todorić nisu došli.

Usprkos prijedlogu da se pozovu Vladimir Šeks, Andrej Plenković, Ante Ramljak i Martina Dalić protiv toga je glasala HDZ-ova većina. 

U 11 sati započela je sjednica na kojoj svjedoči Josip Manolić. 

Odmah na početku Milijan Brkić ga je upitao je li mu poznato da je Stjepan Mesić predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede i je li se slagao s time. 

''Nije Mesić predlagao Todorića nego ja, jer sam prvu vladu ja predlagao, znači onu Mesićevu vladu. Predlagao sam ga za ministra poljoprivrede, a poznavao sam ga iz ranijeg kontakta", rekao je Manolić. 

Prisjetio se kako je bio vođa jedne delegacije SSSR-a koja je htjela posjetiti jedan uspješni kombinat kod nas, a to je bio kombinat Zagreb. također je naglasio da je Todorić prihvatio biti ministar, ali da se s Tuđmanom razišao na strateškim pitanjima razvoja.

''Todorić je htio razvijati PIK-ove, a Tuđman je smatrao da je to likvidacija malog seljaka'', otkrio je Manolić. 

Upitan je, također, je li dobivao informacije o pretvorbi Agrokora u vrijeme kad je bio predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

"Za vrijeme mog predsjednikovanja nije bilo govora o Agrokoru, to nije bio predmet razgovora. Sadašnji Agrokor je izrastao iz sustava u kome sam ja na izvjestan način sudjelovao. Taj sustav ekonomija i sistem se zvao plansko-dogovorna ekonomija, a prešli u tržišno gospodarstvo, a to je značilo privatizaciju i otvaranje prostora za razvoj poduzetništva. U to vrijeme to je bilo značajan moment. Imali smo društveno vlasništvo, a uz to se 'šlepalo' i državno vlasništvo te smo trebali razdvojiti državno i društveno", kazao je. 

Manolić je rekao da nije znao za sporni kredit koji je Zagrebačka banka dala Agrokoru te da nije dobivao nikakvu predstavku na pitanje privatizacije Agrokora.

Na upit Josipa Borića je li fraza o 200 bogatih obitelji bila tadašnja politika državnog vrha, Manolić je odgovorio da nikada nije spominjao tu frazu te da je Tuđman spomenuo tek u nekom ćaskanju.


Reci što misliš!