Događaji

afera hac-remorker

Suđenje Kalmeti: Sapunar odgovarao na pitanja obrane

Suđenje Kalmeti: Sapunar odgovarao na pitanja obrane
Luka Stanzl/PIXSELL

Krunski svjedok na suđenju bivšem HDZ-ovom ministru Božidaru Kalmeti, nekadašnji financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar, u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu odgovarao na pitanja obrane, a iskaz bi trebao dovršiti sljedeći tjedan.

Kalmetini odvjetnici Sapunaru nisu postavili ni jedno pitanje, što pojašnjavaju činjenicom da ga svjedok nije spomenuo među osobama kojima je navodno nosio novac izvučen iz cestarskih poduzeća preko tvrtki Igora Premilovca, koji je kao i Sapunar prije suđenja priznao sve optužbe te je sporazumno osuđen na blažu kaznu.

Najveći broj pitanja, od kojih je sutkinja mnoga i zabranila jer nisu imala veze s postupkom, postavljala je obrana Zdravka Livakovića, nekadašnjeg Kalmetinog suradnika, kojega je Sapunar još u istrazi prokazao kao jednu od osoba kojoj je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali Premilovcu.

Iako je prošlotjednom detaljnom iskazu Sapunar opširno opisao izvlačenje novca preko tvrtki Igora Premilovca, Sapunar je tek u nekoliko navrata spomenuo Kalmetu. No, posvjedočio je da mu je Livaković, tadašnji državni tajnik i predsjednik nadzornog odbora HAC-a, kazao kako većina izvučenog novca "ide za Kalmetu i Zadar".

Nakon Sapunara koji će se na klupi za svjedoke pojaviti i 15. studenoga, optužba, obrana i sudsko vijeće trebali bi ispitati i Premilovca.

Optuženici koji se ranije nisu nagodili s tužiteljstvom u potpunosti odbacuju optužbe da su pod Kalmetinim okriljem stvorili mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Kalmetu se, osim toga, tereti i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske od agencije Fimi media ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.


Reci što misliš!