Događaji

PREDAVANJE I OKRUGLI STOL O PAMETNIM SPECIJALIZACIJAMA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Maletić: Moramo uložiti sredstva u djelatnosti koje će nam omogućiti najbrži, najkvalitetniji ali i dugoročno održivi razvoj

Maletić: Moramo uložiti sredstva u djelatnosti koje će nam omogućiti najbrži, najkvalitetniji ali i dugoročno održivi razvoj
Sveučilište u Zadru

Hrvatsko gospodarstvo ima budućnost jedino u suradnji sa znanstveno-istraživačkom zajednicom, te u pametnim specijalizacijama kojima će odrediti prioritete koje može razvijati i u kojima može biti uspješnije od gospodarstava Europske unije, zaključak je predavanja i Okruglog stola „Pametna specijalizacija: Budućnost EU“, na kojima je danas na Sveučilištu u Zadru sudjelovala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

U uvodnom izlaganju studentima i djelatnicima Sveučilišta Maletić je pojasnila pojam pametne specijalizacije,  odnosno strategiju Hrvatske vlade za razdoblje od 2016. do 2020., u kojoj su sadržani prijedlozi kako transformirati hrvatsko gospodarstvo i povećati njegovu konkurentnost.

Cilj je okupiti kritičnu masu znanstvenika i gospodarstvenika koji bi zajednički radili na istraživanju i razvoju, postizanju istraživačke izvrsnosti i njihovoj komercijalizaciji. Definirana su i tematska područja - zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bioekonomija.
 
U želji da ne idemo previše u pojedinosti preskočili smo neke djelatnosti koje su naš "winning horse", kao što je turizam. Strategiju ćemo u hodu morati redefinirati kako bismo otvorili mogućnost za razvoj onih sektora koji nam mogu donijeti gospodarski uzlet, rekla je Maletić.
 
Moramo uložiti sredstva u djelatnosti koje će nam omogućiti najbrži, najkvalitetniji ali i dugoročno održivi razvoj. Prva zemlja koja je na pametan način iskoristila svoje potencijale, danas imamo primjer Irske, ali i pojedinih regija poput baskije, koja je unatoč svojoj rascjepkanosti na male općine ujedinila svoje snage i ostvarila gospodarski rast
, dodala je.
 
Na okruglom stolu svoja iskustva s pametnim specijalizacijama predstavili su pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić, pročelnica Ureda župana Zadarske županije Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Vedrana Kevrić i  zamjenica pročelnice Odjela za turizam i komunikacije znanosti Sveučilišta u Zadru Božena Krce Miočić. Aktivno je sudjelovalo i dvoje studenata diplomskog studija Poduzetništvo u kulturi i turizmu na Odjelu za turizam i komunikacije znanosti Sveučilišta u Zadru, Šime Lugović i Inga Jurin.

Zadarska županija bila je uključena u izradu strategije pametne specijalizacije te je stečena iskustva prenijela na lokalnu razinu. Ono u čemu mi vidimo svoje prilike svakako su kreativne tehnologije poput IT sektora i audiovizualne industrije. Naši projekti poput Centra kompetencija i dvaju specijaliziranih poduzetničkih inkubatora idu upravo u smjeru povezivanja znanstvene zajednice s realnim sektorom, istaknula je Dujmović Vuković.

Šime Erlić istaknuo je dobru povezanost sa Sveučilištem u Zadru kroz projekt CODE kroz koji će se ostvariti sinergija s  novoosnovanim studijem informacijskih tehnologija na Sveučilišta u Zadru.

Ekonomije koje potiču kreativnost bolje su od drugih, a nama su privlačne jer ne ovise isključivo  o proizvodnim kapacitetima. Kroz projekt CODE dobit ćemo na Sveučilištu prostor koji će biti namijenjen mladim studentima, kako bi mogli kvalitetno razvijati svoje ideje već za boravka na studiju. Cilj nam je oplemeniti suradnju sa Sveučilištem i potpisati sporazum kojim bismo osigurali razvijanje više ovakvih projekata, rekao je Erlić.
 
U razvoju projekata, istaknula je Vedrana Kevrić, često je najveći problem nedostatak financija i poslovnog okruženja. Božena Krce istaknula je kako studentima i znanstvenoj zajednici ne nedostaje ideja, ali je često pisanje projekata najveća prepreka koja ih obeshrabruje u provedbi.
 
Potičemo suradnju našeg sveučilišta i gospodarstva i nastojimo studentima pružiti mogućnost da rad u realnom sektoru upoznaju prije završetka studija, rekla je Krce Miočić.
 
Eurozastupnica Maletić pohvalila je studente na velikom odazivu i obećala zalaganje pri ministarstvu i Europskoj komisiji da se kroz različite kanale omogući financijska podrška njihovim projektima i zapošljavanju.
 


Reci što misliš!