Događaji

U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti

Plenković podržao inicijativu udruga pacijenata s dijabetesom

Plenković podržao inicijativu udruga pacijenata s dijabetesom

U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenoga, premijer Andrej Plenković podržao je inicijativu "Za život s manje boli" dvanaestak udruga pacijenata s dijabetesom kojom traže uvrštenje na listu pomagala HZZO-a opreme za bezbolno mjerenje glukoze za odrasle i djecu na inzulinskoj pumpi i injekcijama inzulina, izvijestili su pokretači inicijative

O uvrštavanju senzora za mjerenje glukoze, koji se aplicira na kožu i očitava vrijednosti šećera, na listu pomagala odlučuje Povjerenstvo za pomagala HZZO-a. Važan je za dijabetičare jer korištenje senzora ne zahtijeva stalne ubode u prst, koji su uobičajeni način uzimanja krvi radi mjerenja glukoze, što je dijabetičarima neophodno za reguliranje bolesti. 

"Naša je inicijativa povodom Svjetskog dana zaštite od dijabetesa dobila ogromnu podršku, jer je nakon Predsjednice Republike, brojnih ministara i nadležnog Ministarstva zdravstva, svoju potporu uputio i premijer", ističe koordinator inicijative i urednik portala Ninzulinu.com Davor Skeledžija.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 30.000 osoba sa šećernom bolesti na inzulinu, a to bi pomagalo moglo koristi 15.000 do 20.000 dijabetičara, kaže Skeledžija.

U razvijenom svijetu događa se prava revolucija u korištenju bezbolne tehnologije kontinuiranog mjerenja glukoze (CGMS i fGMS), zahvaljujući čemu su samokontrola dijabetesa i uvid u kretanje bolesti značajno bolji, te se uspješnije izbjegavaju po život opasne hipoglikemije.

"Hrvatska u tome zaostaje jer samo vrlo informirani i bogatiji dijabetičari mogu iskoristiti blagodati najnovije tehnologije, a mi želimo da ona postane dostupna svim osobama na injekcijama inzulina, posebno zato što je došlo do pada cijene tehnologije uz rast kvalitete", poručuje Skeledžija.

Primjenom nove tehnologije također bi se ostvarile uštede jer bi se izbjegle komplikacije koje često prate dijabetes, a povećala kvaliteta života dijabetičara i njihovih obitelji.

Inicijativa “Za život s manje boli” pokrenula je i peticiju, koju je dosad potpisalo više od 7000 ljudi.


Reci što misliš!