Događaji

prva postaja

Hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku

Hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku
IKA

Petstotinjak hodočasnika Zadarske nadbiskupije hodočastilo je u nedjelju 12. studenoga sv. Nikoli Taveliću u Šibenik. Prva postaja hodočašća bilo je nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića – samostan Sv. Frane.

Vjernike je primio i pozdravio rektor Svetišta fra Ivan Bradarić, koji je hodočasnicima protumačio novo blagoslovljeni podest s najstarijom slikom sv. Nikole Tavelića. Potom su svi vjernici molili pobožnost sv. Nikoli Taveliću.

Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje koje je u katedrali Sv. Jakova predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na misnom slavlju koncelebrirao je i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

Euharistija je započela pozdravnim riječima biskupa Ivasa. Vjernicima je zaželio dobrodošlicu u katedralu šibenskih biskupa. Uputio je na biskupa Antuna Fosca koji je najzaslužniji za proglašenje blaženim Nikole Tavelića. Biskup Fosco u katedrali je i napravio oltar sv. Nikole Tavelića, rekao je hodočasnicima biskup Ivas.

Spomenuo se i biskupa Josipa Arnerića koji je najzaslužniji za kanonizaciju Nikole Tavelića.

- Vjerujem da ste došli u Šibenik na ovo hodočašće zato što osjećate da nam danas trebaju svjedoci vjere. Današnje vrijeme htjelo bi poljuljati duh vjere u našem narodu, onaj duh vjere koji nas je stoljećima držao i okupljao. Danas nam je potreban zagovor svetog Nikole Tavelića, istaknuo je biskup Ivas.

U homiliji zadarski nadbiskup Puljić istaknuo je kako se prigodom ovog hodočašća uvijek moli za zagovor Nikole Tavelića. Osvrnuo se i na nedjeljno evanđelje o mudrim i ludim djevicama. Istaknuo je kako sveti Nikola Tavelić kao i pročitano evanđelje vjernike pozivaju na bdjenje, molitvu i život u iščekivanju.

- Valja nam razmatrati Božju riječ, držati se nauka Crkve i činiti dobra djela. U prigodi ovog hodočašća molimo svetog Nikolu da bdije nad nama, svojim nebeskim zagovorom neka štiti nas, naše obitelji i naš narod.


Reci što misliš!