Događaji

ponos hrvatske

Ministar Krstičević posjetio eskadrilu transportnih helikoptera

Ministar Krstičević posjetio eskadrilu transportnih helikoptera

U prigodnom obraćanju ministar Krstičević je čestitao pripadnicima Eskadrile transportnih helikoptera na svemu što čine u svojim humanim akcijama, zbog kojih su i dobili priznanje "Ponos Hrvatske".

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima posjetili su u utorak, 14. studenoga 2017., Eskadrilu transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama kod Trogira.

U prigodnom obraćanju ministar  Krstičević je čestitao pripadnicima Eskadrile transportnih helikoptera na svemu što čine u svojim humanim akcijama, zbog kojih su i dobili priznanje "Ponos Hrvatske".

Ministar Krstičević posjetio eskadrilu transportnih helikoptera Ministar Krstičević posjetio eskadrilu transportnih helikoptera

"Hrvatska vojska je pobjednička vojska i drago mi je danas biti s vama i podijeliti sjećanja na vaše ratne kolege koji su bili potpora gardijskim brigadama i ostalim postrojbama Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu, čime smo dobivali dragocjenu pomoć iz zraka, a znamo koliko je puno života naših ranjenih branitelja spašeno zahvaljujući letačkim helikopterskim posadama. Bili ste uvijek pravovremeni i sjajno obavljate svoje zadaće. Budite ponosni na sve što je ova eskadrila učinila u Domovinskom ratu. Čestitam vam na svemu što danas radite i vi ste danas s razlogom ponos Oružanih snaga i hrvatskog naroda", naglasio je Krstičević.

General Šundov je istaknuo kako ova vojarna i cijela eskadrila imaju sjajnu perspektivu i budućnost, i od strateškog su interesa za Oružane snage RH.  Podsjetio je i na povijesnu ulogu ove eskadrile u Domovinskom ratu, čije su letačke posade pružale potporu gardijskim brigadama u najvažnijim operacijama obrane i oslobađanja Republike Hrvatske.

U ime domaćina goste su pozdravili zapovjednik HRZ i PZO-a general-bojnik Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pukovnik Mario Pleša i zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera bojnik Ante Siniša Kozina, koji je održao prezentaciju o ulozi i zadaćama eskadrile.

Ovom prigodom bojnik Kozina je istaknuo kako je ova eskadrila svoju prepoznatljivost u javnosti izgradila kroz dugogodišnje sudjelovanje u hitnim medicinskim letovima i prevoženjem domaćeg stanovništva i turista s hrvatskih otoka i priobalja do medicinskih ustanova. Eskadrila sudjeluje i u akcijama potrage i spašavanja, gašenju požara iz zraka te prijevoza vatrogasaca i opreme do požarišta, a aktivna je i u međunarodnoj misiji KFOR na Kosovu, kao i u pružanju potpore ostalim granama Oružanih snaga RH u provedbi obuka i vježbi.

Tijekom posjeta ministar Krstičević i general Šundov su obišli i Vatrogasno operativno središte, gdje se razgovaralo o planovima unaprjeđenja cijelog sustava protupožarne zaštite RH.

 


Reci što misliš!