Događaji

Na Južni pol sa 65 kilograma hrane:

Davor Rostuhar utrošio 140 radnih sati na pakiranje namirnica za ekspediciju

Davor Rostuhar utrošio 140 radnih sati na pakiranje namirnica za ekspediciju
Davor Rostuhar

Davor Rostuhar krenuo je na prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol gdje će na minus 40 stupnjeva hodati 50 dana i to ukupno 1200 kilometara. Sve to posve sam, sa sanjkama težine 130 kilograma. Za prvu hrvatsku ekspediciju za Južni pol sprema se već dvije godine, trenirao je u Sibiru, Norveškoj i na Grenlandu

Davora Rostuhara od ekspedicije na Južni pol dijeli svega 15 dana, stoga je na svom ekspedicijskom dnevniku opisao pakiranje hrane za ekspediciju koja će mu biti prijeko potrebna.

S obzirom da Rostuhar svu hranu nije mogao spakirati u Zagrebu, sa sobom je nosio stvari koje se ne mogu naći u Punta Arenasu - čvarke, kulen, linoladu, med, određene energetske pločice i dodatke prehrani, proteine, izotonike, juhe kao i svu dehidriranu hranu za glavne obroke, prenosi RTL.

"Kad sam još nakupovao svega ostalog, valjalo je to sve izvaditi iz pakiranja, izvagati na gram, pakirati u lagane vrećice i skupiti zajedno u dnevne pakete. Zvuči jednostavno, ali to je posao koji traje. 

Uz Anđelu i mene, četiri dana nam je pomagala i prijateljica Ana Jadrijević koja radi u Punta Arenasu kao profesorica hrvatskog jezika, a jedan dan su nam se pridružila i još dva prijatelja. Ukupno je na taj posao utrošeno oko 140 radnih sati", opisao je Rostuhar u ekspedicijskom dnevniku.

Kako objašnjava, jelovnik je sastavljao na bazi uobičajene prehrane polarnih ekspedicija, konzultirao se sa stručnjacima i nutricionistima te je prilagodio sve svojim vlastitim preferencijama bazirano na iskustvu s priprema na Antarktiku.

"Glavna formula za kreiranje ekspedicijskih jelovnika je da u što manje težine dobijemo što više kalorija, a da su pritom dobro uravnoteženi odnosi masti, ugljikohidrata i proteina, te da imam dovoljno vlakana, soli i raznih bitnih minerala. 

Kalorije nisu potrebne samo za prevaljivanje velike kilometraže sa povlačenjem teških saonica, nego su potrebne i da bi organizam održavao toplinu. Zato je bitno dobro i dovoljno jesti, jer čim organizam ne dobiva dovoljno hrane, počinje se pothlađivati", objašnjava Rostuhar.

Prema njegovoj računici, za dane kada se kreće trebat će mu oko 6500 kalorija, a to može dobiti, kako tvrdi, u 1400 grama hrane. Za dane pauze Rostuhar je izračunao da mu je potrebno 4000 kalorija koje se mogu dobiti u 850 grama hrane. 

"Polarni istraživači su najčešće bazirali jelovnike na mastima, jer one daju dvostruko veću kalorijsku vrijednost po gramu težine, pa su jeli i do 70% masti", navodi Rostuhar te dodaje kako neki istraživači u posljednje vrijeme prehranu baziraju na više ugljikohidrata što ga je natjeralo da i on ode u tom smjeru.

"Moja računica je ispala: 50% masti, 35% ugljikohidrata i 15% proteina. To je i dalje puno više masti nego u normalnim uvjetima, ali puno manje od onog što ekspedicije inače koriste. Da probam to oslikati ovako: Ako u normalan sendvič ide red kruha, maslaca, šunke i sira, redovne ekspedicije jedu samo maslac i malo šunke i sira, a ja jedem puno šunke i sira i malo maslaca. Naravno, bez kruha. Za kruh nema mjesta u sanjkama", objašnjava Rostuhar.

Njegov plan je da se s ekspedicije vrati s trenutnom kilažom od 94 kilograma ili s 4 do 5 kilograma manje. Nakon pakiranja, Rostuhar je zaključio da nosi 65 kilograma hrane, što je 300 tisuća kalorija, te se nada kako će to biti dovoljno za put od 1200 kilometara u 50 dana.


Reci što misliš!