Događaji

ciciban

Mališani naučili kako reciklirati i kompostirati

Mališani naučili kako reciklirati i kompostirati

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari završila je projekt Zeleni vrtić, koji je financiran u sklopu natječaja za udruge Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

Prosječna količina otpada u Hrvatskoj iznosi oko 790 kg/po stanovniku. Prema podacima u Republici Hrvatskoj najviše otpada proizvodi se upravo na zadarskom području (oko 550 kg/po stanovniku). S obzirom na to da se u dječjim vrtićima svakodnevno poslužuju doručak i ručak, što rezultira određenom količinom otpada, važno je taj otpad pravilno zbrinuti.

Projektom Zeleni vrtić eduicralo se djecu, odgajatelje i zaposlenike vrtića Ciciban. Govorilo se o tome što je biootpad, kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti kompost u vrtu.

Projektom smo djecu iz skupine Bombončići  odgojiteljice Gabrielle- Anne Radulić, te skupine Loptice odgojiteljice Andree Kurtović uz ostale zaposlenike  vrtića Ciciban osvijestili o tome što je biootpad, kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti kompost u vrtu

Glavni cilj projekta Zeleni vrtić bio je educirati djecu vrtića Ciciban kako pravilno odvajati biootpad sa ciljem smanjena ukupne količine otpada u vrtiću.

Kroz projekt mališani su stekli znanja o načinima brige za okoliš i očuvanja prirode i ujedno stvorili naviku odvojenog odlaganja biootpada.

Nives Rogoznica iz Eko Zadar održala je zanimljivu radionicu o kompostiranju. Djeca su kroz interaktivni pristup naučila kako da od kora voća i povrća, razgradivog kartona i papira, napraviti kompost s kojim mogu oplemeniti svoj vrt ili travnjak.

Cilj projekta Zeleni vrtić je da smanji ukupnu količinu otpada koju utječe na onečišćenje tla i zraka.

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti