Događaji

eu fondovi od ključne važnosti

Zadar 2020. - Providurova palača, bedemi, Centar za mlade, Citadela...

Zadar 2020. - Providurova palača, bedemi, Centar za mlade, Citadela...
Leo Banić

Posljednje četiri godine bile su dosta dobre za Zadar što se tiče povlačenja novca iz europskih fondova. Financirani su neki uistinu važni kapitalni projekti za grad, a što je još važnije osigurana su sredstva za izvršenje kapitalnih projekata za sljedeće tri godine.

S korištenjem EU fondova u Gradu Zadru iznimno su zadovoljni. Projekt obnove Providurove palače i zadarskih bedema samo je zadnji u nizu projekata koji se bez europskog novca ne bi mogli realizirati.  

Može se stoga reći da su posljednje 4 godine bile dosta dobre za grad Zadar što se tiče povlačenja novca iz europskih fondova. 

U prethodnom razdoblju smo povukli oko 75 milijuna kuna, a trenutno još imamo ugovoreno oko 70 milijuna kuna. Ako sagledate to u nekakvom periodu od 3-4 godine onda je to uistinu značajna količina novca obzirom na proračunski potencijal grada što kaže da s tim sredstvima mi uistinu uspijevamo ubrzati taj razvojni potencijal Zadra i prema tome europski fondovi za nas, za građane su dosta važni. - kaže Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za europske fondove Grada Zadra.  

Od važnijih projekata svakako treba izdvojiti uređenje Kneževe palače, uređenje coworking prostora za poduzetnike u Murvičkoj, financiranje pomoćnika u nastavi, obnovljena je rasvjeta u parkovima, a sad se očekuje obnova rasvjete u centru grada na Kalelargi i još nekim dijelovima Poluotoka. No što je još važnije  osigurana su sredstva za izvršenje kapitalnih projekata za sljedeće 3 godine: 

Prije svega mislim na ITU instrument iz kojega je gradovima omogućeno i gradu Zadru 35 milijuna eura za financiranje projekata. Za nas je to ogroman izazov zbog kapaciteta, zbog paralelne provedbe više kapitalnih projekata -  od nastavka  Providurove i bedema, zatim tu dolaze projekti novog poslovnog inkubatora, Centra za mlade, u nešto kasnijoj fazi Citadela, inteligentni prometni sustav grada. Sve je to potrebno realizirati u sljedeće dvije do tri godine. 

Kada budu gotovi ti će projekti zasigurno značajno promijeniti sliku grada Zadra, piše Radio Zadar.


Reci što misliš!