Događaji

26 godina poslije

Dan sjećanja na stradanje Škabrnje

Dan sjećanja na stradanje Škabrnje
Dino Stanin/PIXSELL

Danas se prisjećamo stradanja Škabrnje. Kolona sjećanja do Spomen-obilježja masovne grobnice kreće u 10 sati.

18. studenog 1991. godine rano ujutro srpsko-četnički agresor potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA , tenkovima i pješaštvom počeo je svoj krvavi pohod na Škabrnju. Napad je stigao iz dva smjera. Mjesto je prvo granatirano iz Biljana Donjih,a potom je krenuo napad iz pravca Zemunika Gornjeg.

Slabo naružani domaći vojnici pružali su nadljuski otpor - prisjeća se Marko Miljanić, ratni zapovjednik Škabrnjskoga bataljuna: "Dok je bilo naoružanja i opreme dotle smo održavali otpor ali već u poslijepodnevnim satima Škabrnja je pala, više nismo imali naoružanja i povukli smo se." prisjeća se Miljanić.

Uslijedio je masakr. Iz podruma i kuća na najbrutalniji način četnici istjeruju žene, djecu, starce. Zločin je bio stravičan. Prvog dana okupacije ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Dug je popis stradalih u obitelji Brkić, slušamo gospođu Božicu "Svekar, svekrva, diver, jetrva i od svekra mi brat, sin od sestre i muž - poginilo ih je puno, od naših Brkića 10 ih je  otišlo, a od ovih drugih ne triban ni govoriti," ,kazala je Božica. 

Pakao rata u Škabrnji, osjetio je i tada osmogodišnji Luka Jurić: "Sićan se jako dobro toga da ni jedan sekund od tih jutarnjih sati do našeg izlaska jučer da nije bilo da nisu letjeli meci i granate, toga se dobro sićan, 8 godina sam imao..."

U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao. Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Obilježavanje 26. obljetnice stradanja počinje okupljanjem na ulazu u mjesto gdje će se formirati Kolona sjećanja.

Očekuje se dolazak građana iz cijele Hrvatske, a najavljena su i brojna izaslanstva. Središnji komemorativni skup na trgu Franje Tuđmana počinje u podne zatim kreće hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju Sv.Luke.

Tko se sve došao pokloniti žrtvi ovog ravnokotarskog mjesta poslušajte u izravnim javljanjima reportera Radio Zadra, Vladimira Šetke i Filipa Buzova.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti