Događaji

Nadin se prisjeća svojih žrtava

Na današnji dan prije 26 godina u Nadinu ubijeno 16 civila

Na današnji dan prije 26 godina u Nadinu ubijeno 16 civila

Dan nakon pokolja u Škabrnji, u kojoj je ubijeno 86 civila i branitelja, svojih se žrtava prisjetio i Nadin. Na današnji dan prije 26 godina četnici i postrojbe JNA ubili su u Nadinu 16 civila, ostale su protjerali, a kuće zapalili.

Živote su izgubila i petorica branitelja, a za tri osobe još uvijek se traga. Njima u spomen danas je održan komemoracijski skup. 

Preživjeli branitelji i mještani za naš su program posvjedočili kako se povlačenje branitelja i izvlačenje civila pod okriljem noći u Nadinu odvijalo u strašnim okolnostima. Omer Atelj izgubio je brata: "Brat mi je masakriran na današnji dan. Ja sam bio u Zadru, a njegovo tijelo je Unprofor 7 dana nakon stradavanja dovezao u zadarsku bolnicu, tamo sam ga prepoznao. Bio je pripadnik Škabrnjske brigade, bio je star 28 godina. Ubijen je mučki, masakriran je, pretučen. Nikad nitko dosad za to nije odgovarao. Samo Desimir Ivaneža je osumjničen, suze mi idu zbog toga.", kazao je vidno potresen jutros Omer, javlja Radio Zadar.

Niko Vrsaljko je na današnji dan prije 26 godina bio na Nadinskoj gradini, pripadnik Škabrnjanskog bataljuna kojim je zapovijedao Marko Miljanić: "Pakao je krenuo od Škabrnje, bili smo dobro utvrđeni ali gorilo je cijeli dan koliko su tukli. Poslije toga pakla navečer smo pokušali doznati što se dogodilo u Škabrnji ali nismo mogli dobiti informaciju odmah. Ujutro smo otišli prema rubnim dijelovima s izvidnicima i uvidjeli kako se obruč steže. Oko 5 sati smo izvukli dio civila iz naselja , poslije smo pod topničkom paljbom bili, stiskali su... kasnije smo čuli kako su dio mještana već poklali, čuli smo užasne stvari ... urlanje, pucanje...ljudi su trčali...dok smo mi zadnje ljude izvlačili tenkovi su grmili, zahvaljujući šumi nije bilo i više pokolja. Pod okriljem noći oni pale selo, počele su svirati harmonike, oni su slavili u Nadinu - mi smo se probili prema Galovcu. Najteže je bilo odgovarati na pitanja jesi li vidio moga brata,sina... nositi te žene na leđima i okretati se i gledati kako sve gori...", potresen se prisjetio Vrsaljko.


Reci što misliš!