Događaji

Počela katastarska izmjera

Pašman prvi otok na Jadranu sa sređenim zemljišnim knjigama

Pašman prvi otok na Jadranu sa sređenim zemljišnim knjigama
Pixsell

Potkraj prošloga tjedna počela je katastarska izmjera u katastarskoj općini Pašman za naselja Pašman, Mali Pašman, Barotul i Kraj.

Ugovor su potpisali i obilježili početak radova Marinko Bosiljevac iz Državne geodetske uprave i Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman, koji je naglasio da će rješavanje zemljišnih knjiga donijeti vrijednost obiteljskim domaćinstvima, ali i gospodarstvu jer je katastarska izmjera temelj za sređivanje zemljišnih knjiga, evidenciju nekretnina te stvaranje baze podataka koja je osnova za razvoj otočnih naselja, donose Naši školji.

- Sređivanje zemljišnih evidencija je investicija koja ima svoju cijenu, ali i investicija koja donosi višestruku dobit. U ovom postupku uskladit će se stanje u katastru i zemljišnim knjigama, dodao je Ćosić.Ukupna površina nove katastarske izmjere k.o. Pašman iznosi 1948 hektara, izmjerit će se čak 8420 katastarskih čestica na kojima je 503 zgrada. 

- Budući da su već obavljene katastarske izmjere za Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Mrljane i Neviđane te u susjednoj k.o. Tkon, otok Pašman bit će prvi otok na Jadranu sa sređenim katastrom i zemljišnim knjigama s digitalnom bazom podataka, tvrdi načelnik Ćosić.

Vrijednost ugovora za geodetsko-katastarsku izmjeru iznosi 7,95.244 kuna bez PDV-a. Državna geodetska uprava sudjeluje sa 60 posto ili 4,557.146 kuna, a Općina Pašman, odnosno vlasnici nekretnina sudjeluju sa 40 posto ili 3,797.621,00 kuna s PDV-om.

- Ova cijena izgleda da je jako visoka, ali kad se usporedi s cijenom pojedinačne izmjere kod jedne nekretnine i truda i energije koju treba uložiti i na koliko vrata pokucati da bi se riješilo vlasništvo, iznos će biti vrlo prihvatljiv, zaključio je Marinko Bosiljevac.
 


Reci što misliš!