Događaji

Epilog spora na Trgovačkom sudu

Simićeva privatna gimnazija otišla u stečaj, Anka Marić osniva novu gimnaziju

Simićeva privatna gimnazija otišla u stečaj, Anka Marić osniva novu gimnaziju
Filip Brala/PIXSELL

Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti jučer je otišla u stečaj.

Na Trgovačkom sudu Zadar je otvoren i zatvoren stečajni postupak, što znači da neće biti dugotrajne procedure utvrđivanja vjerovnika, imovine, prodaje nekretnina, borbe za otpremnine i slično, nego da sve odmah ide u stečaj i brisanje iz sudskog registra.

Priča o ružnom kraju vrijednog projekta privatne gimnazije tako se bliži svom kraju. O detaljima sukoba i razlaza osnivača ove škole prof. Nikice Simića i Anke Marić, koji su ujedno bili i u braku, javnost je ljetos u detalje informirana.

No sada je došlo do sudskog epiloga. Prema sudskom obrazloženju može se vidjeti da je do zahtjeva za provođenje stečajnog postupka došlo temeljem nalaza Fine da je račun Gimnazije bio u blokadi duže od 120 dana još u ožujku 2016. godine u iznosu od 1,034.404 kune.

U travnju ove godine je za privremenog stečajnog upravitelja imenovan Branko Morić koji je tražio od vjerovnika da uplate predujam za pokriće troškova stečajnog postupka u iznosu od 34.145 kuna. Neko vrijeme se oko ovog pitanja vodio spor na Visokom trgovačkom sudu, no sada je tajžalbeni postupak završen.

Morić je ustanovio stanje računa Privatne gimnazije i utvrdio da potraživanja od kupaca iznose 3,042.270 kuna od čega potraživanja za školarinu 2,941.046 kuna. S druge strane imovina škole iznosi 849.400 kuna, u čemu su dugoročni zajmovi Nikici Simiću 562.356 kuna.

Pri tome Morić navodi kako nije realna naplata tih zajmova u slučaju otvaranja stečajnog postupka i prestanka djelatnosti. Na kraju Morić konstatira da blokada računa traje o 16.12.2016. godine, da je Gimnazija nesposobna za plaćanje, prezadužena, te da nema unovčive materijalne imovine i brzo naplative financijske imovine. Za naplatu svih potraživanja trebalo bi voditi sudske i ovršne postupke. A istodobno, dugoročne obveze, uglavnom zbog kredita, iznose 6,239.811 kuna.

Kako u dosadašnjem postupku osnivači nisu iskazali interes za dodatnim ulaganjima da bi se osigurala sredstva za vođenje stečajnog postupka, a nije se pojavio ni neki ulagač koji bi osigurao nastavak poslovanja, Morić je predložio stečaj koji je, eto, jučer po kratkom postupku otvoren i zatvoren.

No što će biti s učenicima, profesorima, s nastavnom godinom koja je u tijeku? U Zadarsku privatnu gimnaziju sada je upisano 113 učenika, a od toga su trećina maturanti, a ima 23 zaposlenih.

- Uložit ćemo žalbu na ovo rješenje Trgovačkog suda, to će nam dati nešto vremena da provedemo registraciju nove škole s istim usmjerenjima. Dakle, idemo na osnivanje nove gimnazije s prirodoslovnim i jezično humanističkim usmjerenjem, na taj bi se način preuzeli učenici i profesori. Od Ministarstva prosvjete smo već dobiti zeleno svjetlo, odnosno dopusnicu za otvaranje nove škole, gospođa Dolores Mufa radi na tome. Uvjereni smo da ćemo sve to regulirati prije kraja žalbenog postupka za stečaj ove sadašnje gimnazije, kaže ravnateljica Anka Marić.

Ukoliko se to ostvari, to znači da će Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti koju su 1999. osnovao Nikica Simić i suosnivačica Anka Marić, biti brisana iz sudskog registra, zajedno s potraživanjima i dugovima koje je imala uključujući u to i dug prema osnivaču Simiću od preko pola milijuna kuna. A da će sadašnja ravnateljica Anka Marić osnovati novu zadarsku privatnu gimnaziju.


Reci što misliš!