Događaji

posljednja ovogodišnja akcija

Članovi DDK Preko darovali 18 doza krvi

Članovi DDK Preko darovali 18 doza krvi
Andrina Luić/ Naši školji

U trećoj, posljednjoj ovogodišnjoj akciji, Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi Preko prikupio je 18 doza dragocjene tekućine.

- Žao nam je što je čak osam naših članova odbijeno! Zbog trenutačnih problema, umora, fizičke iscrpljenosti  ili prehlade, nisu mogli dati krv. Ali veseli da smo dobili troje novih davatelja, koji će, uvjerena sam, sljedeći put dovesti ili nekoga iz obitelji ili prijatelja, mišljenja je Jelena Đuriš, predsjednica DDK Preko.

Među aktivistima koji su prvi put došli dati krv bili su i bračni par Evelin Dorkin-Gregov i Tonko Gregov.

- Ja sam htjela da se priključimo DDK Preko i nagovorila muža da dođemo dati krv, a onda sam ja odbijena, a on je prvi put dao krv, kazala nam je Evelin, koja će se, sigurna je, zajedno sa suprugom odazvati prvoj akciji u sljedećoj godini, najavljenoj za kraj ožujka.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u POU Dom na žalu u Preku i ovoga je puta bila organizirana u suradnji s Gradskom organizacijom Crvenoga križa Zadar i Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar, koji, kako je naglasila dr. Ivna Lucin, kontinuirano iskazuje potrebe za većim količinama krvi.

- Iako više nismo u tzv. visokoj sezoni, a tu ponajprije mislim na ljetne mjesece, kada je u našoj županiji puno više ljudi, naša bolnica stalno treba krv. Svaki dan smo na terenu, organiziramo akcije diljem županije, ljudi dolaze i k nama na odjel, ali potrebe za krvlju uvijek su velike. Više i ne posuđujemo krv drugim centrima, a najtraženije su krvne grupe 0 i A. Sada na dnevnoj bazi prikupimo 30, 35 doza, a nekada smo toliko krvi prikupljali tjedno, upozorava dr. Lucin i poziva dobrovoljne darivatelje u cijeloj Zadarskoj županiji da se u što većem broju odazivaju akcijama.

Ističe kako je poseban osjećaj dati krv i znati da si pomogao nekome spasiti život te posebno apelira na mlade, a kao iznimno dobro organizirane i pomlađene aktive izdvaja Privlaku, Vrsi, Sveti Filip i Jakov i Kali.

DDK Preko ima 60-ak članova, a u tri ovogodišnje akcije prikupili su 61 dozu krvi.

U posljednjoj akciji krv su darovali: Renato Kazija, Luka Ivanov, Jakov Sorić, Katica Košta, Mate Matacin, Majda Kačan, Nikolino Nižić, Ante Šoša, Ivo Šoša, Renato Kereš, Karmen Tomić, Anka Kuštera, Adam Miloš, Anita Miloš, Tonko Gregov, Daniel Popović, Marin Pantalon i Roko Dunatov, a odbijeni su David Štajerec, Maja Mazić, Seka Gregov, Grozdana Gregov, Evelin Dorkin-Gregov, Sebastijan Košta i Adman Petar Peci.

Tradicionalno, obrok zahvalnosti organiziran je u Taverni Joso u Preku, prenose Naši školji.


Reci što misliš!