Događaji

šestorica identificiranih i nekoliko neidentificiranih pripadnika JNA

Podnesene kaznene prijave zbog ratnog zločina u Škabrnji i Nadinu

Podnesene kaznene prijave zbog ratnog zločina u Škabrnji i Nadinu
Dino Stanin/PIXSELL

Beogradski Fond za humanitarno pravo danas je Tužilaštvu za ratne zločine podnio kaznenu prijavu protiv šestorice identificiranih i nekoliko neidentificiranih pripadnika JNA i Teritorijalne obrane (TO), zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u selima Škabrnja i Nadin u studenome 1991. godine

Kako se navodi u priopćenju FHP,  JNA je zajedno s TO Benkovac 18. studenog 1991. godine ušla u Škabrnju, te su po ulasku u selo srušili crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nakon toga su na različitim mjestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubijeno je još sedmero civila, navodi se u priopćenju.

Civili zatečeni u kućama izvođeni su uz psovke i uvrede vani gdje su ih pripadnici JNA i TO ubijali iz neposredne blizine. Većina ubijenih bile su starije osobe, među njima je bilo i 16 žena, od kojih i jedna nepokretna.  

U priopćenju  FHP-a se također navodi da su za zločine u Škabrnji i Nadinu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju na višegodišnje kazne zatvora osuđeni Milan Martić, tadašnji ministar unutarnjih poslova tzv. SAO Krajine i njezin predsjednik  Milan Babić.

Pred sudom u Srbiji niti jedan pripadnik JNA ili TO nije odgovarao za te zločine, navodi se u priopćenju beogradskog Fonda za humanitarno pravo kojeg prenosi Radio Zadar.


Reci što misliš!

 Izdvojeno