Događaji

sporni pozdrav

Ustaški pozdrav većina u Hrvatskoj osuđuje, a na sudu se najčešće tretira tek kao prekršaj

Neki će suci na njega zažmiriti, neki će ispisati veliku novčanu kaznu - a na nekim sudovima takvi postupci nikako da započnu

Ustaški pozdrav 'za dom spremni' zasad neće postati kazneno djelo! Tako je odlučila većina u saborskom Odboru za pravosuđe. Pozdrav i simboli nekadašnje NDH i dalje ostaju nejednako tretiran prekršaj, sve dok Vijeće za suočavanje s prošlošću koje je osnovala Vlada ne odluči treba li ga drukčije kažnjavati. A na to će se čekati još bar nekoliko mjeseci.

Ustaški pozdrav većina u Hrvatskoj osuđuje, a na sudu se najčešće tretira tek kao prekršaj, javlja RTL.

Neki će suci na njega zažmiriti, neki će ispisati veliku novčanu kaznu - a na nekim sudovima takvi postupci nikako da započnu. Tako Prekršajni sud u Slunju još od ljeta čeka Marka Perkovića Thompsona koji je zbog spornog pozdrava prijavljen.

"Nije nigdje zapelo! Predmet je dostavljen, radi ispitivanja u Prekršajni sud u Split i čekamo povrat zamolbenog ispitivanja od nadležnog suda u Splitu nakon čega će sutkinja zakazati ročište u tom predmetu", kazala je Blaženka Lugar Vladić, glasnogovornica Prekršajnog suda u Karlovcu.

Ustavni sud je čak tri puta donio odluku prema kojoj je ustaški pozdrav zabranjen. Oporba smatra - to je dovoljno da se ustaški pozdrav  kažnjava zatvorom!

"Bit ću slikovit pa reći da ako grudu koja se kotrlja ne zaustavite ona će se pretvoriti u lavinu. Zato smo stava da se protiv propagiranja nacizma, fašizma i ustaštva treba boriti kazneno-pravnim sankcijama kao u Italiji i Njemačkoj", kazao je Giovanni Sponza (IDS), saborski zastupnik.

"Očito je da prekršajna odgovornost nije dovoljna, takvi događaji se povećavaju, ja mislim da su oni usmjereni prvenstveno protiv većinskog naroda protiv Hrvata jer mene kao Hrvata najviše vrijeđa kad me se povezuje s NDH ili bilo čime što s tim ima veze", priča  Orsat Miljenić (SDP), saborski zastupnik.

Vlada je IDS-ov prijedlog odbacila jer, kažu, ustaški pozdravi se i danas mogu procesuirati na kaznenom sudu - ali, kao širenje mržnje. 

"Ovo društvo je apsolutno podijeljeno, to svi vidimo, ja neću politizirati, ali to je razlog zašto se policija i DORH boje procesuirati određene slučajeve a mogli bi - imaju okvir i alat da to procesuiraju", rekla je Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa za kazneno pravo. Nije Vlada, a neće ni Sabor usvojiti IDS-ovu ideju...

Neki članovi odbora čak su pokušali obraniti korištenje ustaškog pozdrava pozivajući se na slobodu govora - no većina se ipak brzo složila da sloboda govora završava tamo gdje počinje govor mržnje.


Reci što misliš!