Događaji

ugrožena vrsta životinja

U gliseru kod Psihijatrijske bolnice Ugljan pronađena glavata želva

U gliseru kod Psihijatrijske bolnice Ugljan pronađena glavata želva
Veterinarska stanica Puntamika

Županijski centar 112 izvijestio je da je u utorak, 21. studenoga oko 16 sati na mulu ispred Psihijatrijske bolnice Ugljan pronađena morska kornjača, glavata želva (Caretta, caretta).

Prema dojavi građanina, u gliseru, privezanom na mulu, bila je glavata želva za koju se ne zna je li živa ili je uginula. O događaju su obaviješteni OKC PU zadarske i Veterinarska stanica Zadar, pišu Naši školji.

Morske kornjače prepoznate su kao jedna od najugroženijih skupina na svijetu i sve vrste su uvrštene na IUCN-ov Crveni popis i pod strogom su zaštitom svih vrsta u svim zemljama EU.

Najveća prijetnja morskim kornjačama, prema pisanju Instituta Plavi svijet, je interakcija s ljudima. Iako su sve vrste morskih kornjača zaštićene još uvijek se suočavaju sa slučajnim ulovom u ribolovne alate. Procjenjuje se da se pridnenim koćama u Jadranskom moru svake godine ulovi više od 5000 morskih kornjača.

Često su ove morske kornjače žive, ali u stanju hibernacije. Ispravnim postupanjem ove životinje mogu se osvijestiti i vratiti u more, dok bacanje takvih jedinki u more u neaktivnom stanju može dovesti do utapanja.

Mreže stajačice predstavljaju još veći problem u sjevernom Jadranu, budući da se gotovo sve kornjače koje se uhvate u mrežu utope zbog dugotrajnog ostavljanja mreže u moru.

Ribolov parangalom također je velik uzrok smrtnosti morskih kornjača. Budući da se udice lako progutaju, ako se ne uklone one uzrokuju ozbiljne ozljede probavnog trakta.Institut Plavi svijet vodi Oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju koje je otvoreno u sklopu provedbe projekta NETCET („Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu”) sufinanciranog  novcem Europske Unije kroz IPA Jadranski prekogranični program suradnje.

Oporavilište za morske kornjače smješteno je u Sunčanoj uvali u Malom Lošinju i namijenjeno je zbrinjavanju i skrbi za morske kornjače u svrhu njihova spašavanja, liječenja i oporavka s ciljem povratka u prirodu.

Glavate želve liječe se i u Centru za oporavak morskih kornjača Aquarium u Puli, a u Zadarskoj županiji za pomoć i liječenje morskih kornjača ovlaštena je Veterinarska ambulanta Puntamika, odnosno dr. Marino Mirčeta.

Ako naiđete na ozlijeđenu morsku kornjaču, javite se na broj telefona 051 604 666 kako bi se brzom intervencijom povećale šanse za oporavak ozlijeđenih jedinki morskih kornjača i na taj način doprinijelo zaštiti ovih strogo zaštićenih vrsta ili najbližoj policijskoj postaji.


Reci što misliš!