Događaji

Gradska knjižnica Zadar

Predavanje Polone Bencun na temu "Tinejdžeri: seksualnosti i nasilje"

Predavanje Polone Bencun na temu

Predavanje Polone Bencun na temu "Tinejdžeri: seksualnosti i nasilje" održat će se u MMD Gradske knjižnice u Zadru u srijedu 29. studenog s početkom u 18 sati.

U tinejdžerskoj dobi seksualnost je važna tema! Biološka datost i djevojčica i dječaka je mozak pod utjecajem ogromne količine seksualnih hormona. Kako će proći kroz ovaj period (i kako će se formirati) ovisi o socijalnoj sredini u kojoj odrastaju!

Koje iskustvo, poruke i nepisana pravila po pitanju seksualnosti i nasilja vladaju u našoj zajednici? Koliko smo u stanju otvoreno, iskreno, bez moraliziranja i osuda razgovarati o ovim temama?

Agresivnost dio naše ljudske prirode. Ona je stablo koje rađa plodove agresivnosti: nasilje! Ne razgovaranje o njoj i ignoriranje samo pridonosi rastu raznolikih oblika nasilja. Što je u korijenu ovog stabla? Prvenstveno emocionalna neobrazovanost mladih, osobito dječaka!

Škole tradicionalno pokušavaju djeci usaditi „pozitivne“ osobine. Međutim, koliko se uzrocima nasilja u školama bave? Koliko se razgovara o ljutnji, bijesu, zavisti, nesigurnosti, svađi?

Svima nama, roditeljima i nastavnicima zadatak je naučiti mlade osnovama emocionalne pismenosti koje omogućavaju savladavanje emocionalnih izazova bez pribjegavanja nasilju. Nitko dječake ne uči da obuzdavanje ljutnje ne znači da si mekušac već civilizirano ljudsko biće.

O nasilju, agresivnosti i pravilima ponašanja u bliskim ljudskim odnosima, kao i o emocijama, razlikama u razmišljanju i doživljavanju svijeta među spolovima treba kontinuirano pričati sa mladima, otvoreno, bez posramljivanja, osuđivanja i s puno poštovanja i razumijevanja za njih!

Pozivamo vas da o ovoj temi porazgovaramo i zajednički pokrenemo proces promjene!


Reci što misliš!