Događaji

u misiju krenulo 14 pripadnika Oružanih snaga RH

Iz Divulja krenula 26. misija na Kosovo

Iz Divulja krenula 26. misija na Kosovo
Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

Iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja kod Trogira danas, u petak 24. studenoga 2017. sa helikopterom Mi-8 MTV ispraćen je prvi dio 26. hrvatskog kontingenta (HRVCON) za operaciju potpore miru NATO-a na Kosovu KFOR (Kosovo Force).

U misiju je krenulo 14 pripadnika Oružanih snaga RH dok će preostali dio pripadnika sa još jednim helikopterom Mi-8 MTV biti upućen u narednim danima kroz završni proces rotacije prethodnog i novoupućenog kontingenta kojim će zapovijedati bojnik Zoran Veselko, kapetan posade na helikopteru Mi-8 MTV u Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Odlazak kontingenta ispratio je pukovnik Damir Barišić, voditelj Operativnog odsjeka 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO koji je naglasio kako HRZ i PZO u misiji na Kosovo kontinuirano sudjeluje od  2009. i na taj način daje doprinos u ostvarenju ciljeva misije. „Osobno sam imao prigodu radeći u stožeru KFOR-a čuti vrlo pozitivne ocjene i iskustva o sudjelovanju letačkog, zrakoplovno-tehničkog osoblja te nacionalnog elementa potpore  hrvatske sastavnice i nadam se kako će i ovaj kontingent na najbolji način predstavljati Republiku Hrvatsku i njezine oružane snage“, istaknuo je pukovnik Barišić.

Prije polijetanja u misiju zapovjednik kontingenta bojnik Zoran Veselko kojemu je ovo drugo sudjelovanje u ulozi zapovjednika kontingenta na Kosovu kazao je kako je i ova misija za sve pripadnike kontingenta novi izazov i prilika potvrde razvijenih sposobnosti i rada u međunarodnom okružju, a  sve procedure planiranja i provedbe letačkih zadaća uvježbane su sukladno NATO-ovim standardima. „Proveli smo vrlo kvalitetne pripreme i potpuno spremni i obučeni odlazimo u misiju kako bi bili  potpora izgradnji i održavanju stabilnosti i mira na Kosovu “, poručio je bojnik Veselko.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području američke baze Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je transport snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca.


Reci što misliš!