Događaji

odvodnja zadar

Potpisan sporazum o sanaciji šteta nakon poplava

Potpisan sporazum o sanaciji šteta nakon poplava
hrt

U zadarskoj Odvodnji, točnije pročiščivaču otpadnih voda, danas je potpisan sporazum o sufinanciranju sanacije šteta iz rujanskih poplava. Potpisivanju su svjedočile i zlatne ribice Nada i Nemo koje su za vrijeme poplava spašene iz pročiščivača.

Sporazum predviđa sanaciju poplavama najugroženijih objekata i mjestu u Zadru, naselja Bokanjac, odvodnog kanala Ričine i pročišćivača otpadnih voda, javlja Radio Zadar. 

''Potpisali smo jedan sporazum koji će za 4 godine dovesti do toga da  pogotovo naselje koje je dosta stradalo, Bokanjac i Novi Bokanjac, da imaju jedan dobar sustav koji će ga štititi za ubuduće'', kazao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

No tu se neće stati, najavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić:

''Pitanje aglomeracije je pitanje u koje idemo odmah nakon ovog, dvije aglomeracije na području Zadarske županije. Aglomeracija Zadar – Petrčane, aglomeracija Vrsi. Dakle u vrijednosti preko 700 milijuna kuna. Zadarska županija , grad Zadar, apsolutno su, s obzirom na sve ovo što se dogodilo, s obzirom na potrebe jedan od prioriteta i tako ćemo se i ponašati.''

O štetama koje su 11. rujna pogodile  Zadar koji je tog dana bio najkišovitiji grad na svijetu gradonačelnik Dukić kaže:

''Do sada je bilo prijavljeno 1300 zahtjeva za štete. Ukupna vrijednost nastalih šteta za vrijeme te poplave koja je bila u Zadru iznosi oko 142 milijuna kuna''. 

''Ne samo da ćemo situaciju sanirati u smislu šteta koje su bile nego dugoročno unaprijediti stanje sustav ovdje oborinske odvodnje, prije svega na području Novog Bokanjca. Napravit će se retencijski bazeni, sustav oborinske odvodnje, tako da više neće biti moguće ugroze samog crpilišta Bokanjac, a isto tako povećat ćemo sigurnost građana'', kazao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

Najavio je i poboljšanje kanala Ričine :

''U idućoj godini očekujemo da ćemo pokrenuti prvu fazu, riješiti imovinsko-pravne odnose zajedno s Gradom Zadrom, uložiti 4 milijuna kuna, da bi nekih ukupnih 17-ak milijuna kuna povećali protočnost Ričine. Nećemo ni tu stati, pokušat ćemo napraviti novu hidrološku studiju kako u budućnosti još bolje zaštititi grad Zadar.''

Inače na potpisivanju sporazuma nazočile su i dvije zlatne ribice Nada i Nemo koje su za vrijeme poplava spašene iz pročiščivača te su postale zaštitni znak tog objekta.


Reci što misliš!