Događaji

bogat program

Izložbom preških slikara amatera počinje "Prosinac u Općini Preko"

Izložbom preških slikara amatera počinje

Izložbom osmero preških slikara amatera u Domu na žalu, 1. prosinca počet će adventska događanja objedinjena pod zajedničkim nazivom „Prosinac u Općini Preko“.

Kao i prošle godine, manifestaciju organiziraju Općina Preko, TZO Preko, Pučko otvoreno učilište Dom na žalu, LAG Mareta, Udruga žena Luzor, TZ mjesta Ugljan, PD Zavrh, Udruga mladih Jarac, portal Naši školji te nekolicina udruga i pojedinaca, pišu Naši školji.

Na izložbi u Domu na žalu, čije će otvorenje početi u 18.30 sati, predstavit će se polaznici likovne radionice Tomislava Košte – Mercedes Ceda Barić, Sonja Kačan, Evelin Dorkin, Goran Kovačić, Marlen Valčić, Zlata Mašina, Katarina Kraljev i Marina Višić.Istoga dana počinje i tradicionalna humanitarna akcija Udruge žena Luzor u kojoj će se u preškim trgovinama, na posebno označenim mjestima, prikupljati potrepštine za Socijalnu samoposlugu u Zadru.

Lani su prvi put organizirali prigodni predbožićni program pod nazivom „Prosinac u Preku“ s kojim su mještani i posjetitelji bili jako zadovoljni. Ove godine priču su  odlučili proširiti i na ostala mjesta u našoj općini te će se, prema sadašnjem programu, održavati u Preku, Ugljanu, Lukoranu i na Sestrunju.

„Prosinac u Općini Preko bit će doista bogat, s više od 30 različitih događanja, te nam je drago da su se u organizaciju uključile udruge, ustanove i pojedinci iz naše općine koje će zajedničkim snagama pokušati ovo blagdansko vrijeme učiniti ljepšim i svečanijim.

Cijeli prosinac i advent vrijeme su zajedničkog druženja, ne samo u obiteljima, nego među prijateljima i svim ljudima dobre volje. Zato u programu ponovno imamo i humanitarne akcije kojima želimo pomoći potrebitima i poticati zajedništvo. Općina Preko, naravno, u potpunosti podržava inicijativu i program predbožićnih događanja, ne samo deklarativno nego i financijski. A i u organizaciji ćemo pomoći jer želimo da adventski programi u našoj općini postanu tradicija, da budu što kvalitetniji i svake godine opsežniji s uključivanjem stanovnika iz svih mjesta, kaže općinski načelnik Jure Brižić te za primjer ističe Sestrunjce, koji pripremaju dvodnevni program iako ih zimi na otoku živi tek 20-ak. Valja napomenuti da su prebožićna događanja započela još potkraj studenoga, pozivom na humanitarnu akciju Udruge žena Luzor za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan.

Akcija traje do 9. prosinca, a donacije (posteljina, čarape, papuče i pidžame) prikupljaju se u Domu na žalu i Marketu Julija. I zbor mladih Stella Maris posljednjeg vikenda u studenom održao je radionicu na kojoj su se izrađivale božićne kuglice i ukrasi namijenjeni humanitarnoj prodaji. 

Program se nastavlja 6. prosinca 18 sati Božićnim susretom udruga u Domu na žalu, a vikend 9. i 10. prosinca Sestrunjci pozivaju na svoj otok na Sestrunjsku božićnu štoriju koju organizira Udruga Estium. 

Kako su najavili, pripremaju radionice za djecu, postavljanje božićne jelke u središtu mjesta, paljenje lampica, prvi put dolazak na otok Djeda Mraza, nastup Klape Koleda, Fritulijadu…U srijedu, 13. prosinca, Udruga žena Luzor obilježit će blagdan sv. Luce te pozivaju Prečane, mlade i stare, da im se od 15 sati pridruže uz frite i kobasice na Mulu, a sljedeći dan, 14. prosinca 18 sati , u Domu na žalu Božićni koncert održat će učenici Glazbene škole Blagoja Berse, područnog odjela, Preko.

Za vikend 15., 16. i 17. prosinca organizirano je najviše događanja, a otvara ih u petak, 15. prosinca u 16 sati Božićni sajam u POU Dom na žalu uz plesni nastup Udruge Tim i Glazbene škole Blagoja Berse.

Slijede 16. prosinca od 16 sati Slikarska radionica za djecu i odrasle – oslikavanje boca i tekstilnih torbica, a u 19 sati Božićni program Udruge Điran u Domu kulture u Ugljanu.

U nedjelju, 17. prosinca u Preku program počinje u 15 sati nagradnom igrom za djecu i  roditelje  „Potraga za blagom“, slijedi Utrka  Djedova  Božićnjaka (djeca i roditelji ) od Mula do Doma na žalu pa ekipno natjecanje u pripremanju fritula ispred Doma na žalu, ocjenjivanje fritula i dodjela nagrada…

Istoga dana, u 16 sati, Udruga Aria iz Ugljana održat će svoju božićnu priredbu u ugljanskom Domu kulture.Dva dana prije Badnjaka, 22. prosinca u 18.30 sati, Božićni koncert u Domu na žalu u Preku  održat će klape Basket, Kali i Baliniera i Udruga žena Luzor.

PD Zavrh, kao i prošle godine, 23. prosinca u 16 sati u Preku priprema koledu, 26. prosinca u 16 sati koledu tradicionalno organiziraju i u Lukoranu, Udruga mladih Jarac, a istoga dana u 18 sati Božićni koncert u župnoj crkvi u Preku  održat će zbor mladih Stella Maris.

Program „Prosinac u Općini Preko“ završit će 27. prosinca u 19 sati gostovanjem oratorija  „Svit za spasom vapije„, u organizaciji KUD-a Preko, u Katerdrali sv. Stošije u Zadru.  
 


Reci što misliš!