Događaji

da bi se osvetio mrtvom Tuđmanu'

Šeks: Praljkova smrt ide Mesiću na dušu, lagao je u Haagu

Šeks: Praljkova smrt ide Mesiću na dušu, lagao je u Haagu
Davor Puklavec/PIXSELL

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks se ponovo žestoko obrušio na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za kojeg je ponovio da ga smatra odgovornim za presudu šestorici bosanskih Hrvata osuđenih za ratni zločin te je otišao korak dalje i pozvao DORH da “istraži njegovo lažno svjedočenje”.

"Haško tužiteljstvo vjerovalo je Mesiću kad je potvrđivao udruženi zločinački pothvat hrvatskog državnog vodstva, makar njega nije bilo", kazao je Šeks“.

Mesić je u svojim brojnim istupima branio tezu Haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom bivših dužnosnika Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na BiH. Prvostupanjska haška presuda u ovom slučaju, u svibnju 2013., u velikom se dijelu temeljila na Mesićevim tvrdnjama koje on nastavlja zastupati.” ponovio je Šeks za Novi list.

Mesić je na te optužbe već ranije odgovorio, ističući kako je samo djelovao u skladu s ustavnim zakonom kojeg je donio HDZ.

Praljkova smrt ide njemu na dušu

“Da, ali nije morao lagati i klevetati. Svi su hrvatski građani bili dužni surađivati s Haškim sudom, ali kod Mesića se ta suradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu. Zato Mesić ima udjela u ovoj haškoj presudi, koju Praljak jednostavno nije mogao prihvatiti, počinio je suicid i njegova smrt stoga ide i na Mesićevu dušu” tvrdi Šeks, dodajući kako je Mesić prije desetak dana u Mostaru rekao da je Tuđman drugi najodgovorniji za rat u BiH, odmah nakon Slobodana Miloševića.

“Govorio je da je Tuđman instrumentalizirao tobože fašističku tvorevinu Herceg-Bosnu za uništavanje Bošnjaka, u cilju stvaranja nekakve Velike Hrvatske” kaže Šeks, a podsjeća i na slanje dokumenata Ureda predsjednika Haagu.

Bez Mesića, ne bi bilo UZP-a

Mesiću najviše stavlja na teret dio presude o udruženom zločinačkom pothvatu.
“Kad šef jedne države nešto kaže, posebno ako tereti vlastitu državu, onda mu se vjeruje. Haško tužiteljstvo vjerovalo je Mesiću kad je potvrđivao udruženi zločinački pothvat hrvatskog državnog vodstva, makar njega nije bilo.

Mesić je procjenjivao da će optužujući Tuđmana i Šuška izbjeći istovremeno terećenje hrvatske države. Mislio je da optužuje samo jednu politiku, već pokojnih ljudi. Međutim, ti su ljudi predstavljali političku vlast koju je narod izabrao. Zato je Mesić u konačnici teretio Hrvatsku” objašnjava Šeks.

DORH bi morao razmotriti Mesićevo svjedočenje

“Miroslav Tuđman je u svojoj knjizi »Vrijeme krivokletnika«, objavljenoj 2006., nepobitno dokazao da je Mesić lagao na Haškom sudu. Zašto Mesić tada nije snosio nikakve konsekvence? Zašto Državno odvjetništvo nije reagiralo? Možda su već bili istekli zastarni rokovi za pokretanje kaznenog postupka za lažno svjedočenje? Ne mogu odgovoriti na ta pitanja. Neka od Mesićevih svjedočenja u Haagu još su prikrivena velom tajne, neka su i poznata. Mislim da bi, nakon drugostupanjske haške presude šestorici Hrvata iz BiH, Državno odvjetništvo sada ipak trebalo razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje.” zaključuje Šeks za Novi list.


Reci što misliš!