Događaji

zabavno i edukativno

Filipjanski vatrogasci posjetili osnovnoškolce i naučili ih što činiti u slučaju požara

Filipjanski vatrogasci posjetili osnovnoškolce i naučili ih što činiti u slučaju požara

Prošloga tjedna, na poziv učiteljice 2. razreda OŠ. Sveti Filip i Jakov, gđe. Ani Dupor Hećimović, u posjet navedenom razredu došli su vatrogasci DVD Sv. Filip i Jakov na čelu sa zapovjednikom Joškom Majicom

Povod dolasku vatrogasaca je bio suradnja roditelja i škole (GOO-građanski odgoj) na način da se prilikom odrađivanja školskog programa obrađivala vatrogasna profesija, a roditelj (otac Željko) učenice 2. razreda Josipe Morović je profesionalni vatrogasac koji volontira u slobodno vrijeme u DVD-u Sveti Filip i Jakov, te se na takav način suradnja roditelja i škole ostvarila.

"Kako bi približili djeci što sve vatrogasci rade, na koje brojeve telefona dobiti hitne službe, što učiniti kad dođe do požara, čime i kako gasiti požar, što je vatra, a što je požar, postupanje u slučaju zvona za uzbunu u školi i sličnog, održali smo prezentaciju u učionici koju smo prilagodili djeci primjereno njihovoj dobi", ističe zapovjednik Majica.

Prezentaciju su predstavili Damir Majica i Željko Morović, operativni članovi DVD-a, uz pomoć u animaciji djece koju su pružale učenice škole Marta i Antea Majica. Kroz prezentaciju Željko je praktično pokazao kako i što oblače vatrogasci u slučaju tehničkih intervencija ili požara (svih osim otvorenog prostora) dok je Antea oblačila odijelo i kacigu namijenjeno gašenju požara otvorenog prostora, a Marta je teoretski objasnila sve o vatrogasnoj naprtnjači za gašenje požara vodom.

Završetkom prezentacije vatrogasci su pojasnili što učiniti i kako postupati nakon znaka za uzbunu djece i nastavnice u učionici odnosno za vrijeme trajanja nastave u školi. Kada se završio prezentacijski dio, učenici, nastavnica i asistentica u nastavi Suzana Paklec su izašli iz škole po pravilima evakuacije u koloni po jedan na sigurno/zborno mjesto izvan škole, te je nastavnica izvršila prozivku učenika. Nakon prozivke vatrogasci DVD-a Stjepan Marko Batur i Nikola Perković su djeci priredili iznenađenje, te su prezentirali kako vatrogasci gase požar pomoću vode (puni i raspršeni mlaz, zaštitni mlaz, te preko monitora/topa na vozilu) i pjene.

Nakon što su djeca vidjela kako vatrogasci gase, isti su im pružili priliku da osjete kako se gase požari te su dali djeci da drže mlaznicu i gase s vodom, a potom i leđnom naprtnjačom.

Kada su vatrogasci odlazili iz škole djecu su darivali s bojankama i rasporedom sati s vatrogasnim motivima te slatkišima.

Sljedeći dan nastavnica, asistentica (koja je bila prisutna na predavanju i sve je zabilježila fotoaparatom) i djeca, poslali su svoje izvješće u kojem stoji:

"Vatrogasci DVD-a Sv. Filip i Jakov priredili su nam zanimljivo i opširno predavanje i prezentaciju. Mi smo ih s uzbuđenjem slušali i divili se. Nakon njihovog izlaganja mi smo postavljali naša pitanja na koja su nam rado odgovarali. Zaključili smo da oni zaista vole svoj posao koji je jako težak i odgovoran. Pokazali su nam svu svoju opremu koju smo s nestrpljenjem isprobavali.Nakon predavanja dočekalo nas je još jedno iznenađenje pred školom.Vatrogasno vozilo bilo je spremno za demonstraciju gašenja različitih vrsta požara. Našem oduševljenju nije bilo kraja i jedva smo dočekali da i sami to isprobamo. Dopustili su svakome od nas da isprobamo i bar na trenutak osjetimo kako je biti vatrogasac. S velikim oduševljenjem, zadovoljstvom i najjačim pljeskom ispratili smo vatrogasce, te zaključili da je ovo bio jedan od ljepših dana u školi. Ostaju nam fotografije za uspomenu i nada da će nas uskoro opet posjetiti."


Reci što misliš!