Događaji

otvorena vrata francuskoga tržišta

Općine Preko i Sali u dva velika projekta s partnerima iz Francuske

Općine Preko i Sali u dva velika projekta s partnerima iz Francuske
Naši školji

Župan Zadarske županije Božidar Longin ugostio je u Domu županije veleposlanicu Francuske Nj. E. Corinne Meunier, u pratnji supruga Philippe Meuniera, također diplomata s kojim se na veleposlaničkoj dužnosti u Hrvatskoj izmjenjuje svakih šest mjesec te Liliane Tanguy, zastupnicu pokrajine Bretanje u francuskom parlamentu.

Sastanku je nazočio i predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić koji je godinama radio u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu. Župan je francusko izaslanstvo upoznao s gospodarskim potencijalima naše županije.

"Zadarska županija ima velike razvojne mogućnosti, posebno u sektoru prometa i usluga. Jedan od najznačajnijih projekata svakako je Luka Gaženica koja ima veliku važnost u razvoju putničkog i teretnog prometa, a proširenjem piste Zračne luke otvorit će nam se mogućnost interkontinentalnih letova. Na području ribarstva smo predvodnici u Hrvatskoj, a imamo i veliki potencijal u poljoprivredi, s naglaskom na ekološke proizvode", istaknuo je Longin.

Veleposlanica Meunier iskazala je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji gdje su dali podršku prvom konkretnom projektu gospodarske suradnje dviju zemalja – otvaranju novog proizvodnog pogona tvrtke Mardešić u Salima, u čije je vlasništvo ušla renomirana francuska tvrtka Chancerelle koja će saljskoj tvornici, između ostaloga otvoriti vrata francuskog tržišta.

"Naše su zemlje bliske i po mediteranskoj pripadnosti pa me veseli da smo upravo u Zadarskoj županiji ostvarili primjer gospodarske suradnje. Važan nam je i aspekt turizma, jer je samo prošle godine vašu zemlju posjetilo 500.000 Francuza. Vjerujemo u održivi turizam koji je povezan s održivim ekonomskim djelatnostima. Naše su zemlje članice EU i to nam stavlja na raspolaganje određena financijska sredstva, a i na tome planu postoje zajednički projekti, poput suradnje Općine Preko i Nacionalnog parka Porquerolles u Provansi na programu LIFE kojem smo proljetos dali potporu prilikom posjeta otoku Ugljanu, dodala je veleposlanica Meunier", pišu Naši Školji.


Reci što misliš!