Događaji

naši školji

Kaljani i u ovoj godini rekordno - prikupili 166 doza krvi!

Kaljani i u ovoj godini rekordno - prikupili 166 doza krvi!

DDK Kali, jedan od najboljih aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi u zadarskoj županiji, i ovu godinu završava rekordno!

U prosinačkoj akciji krv je darovalo 70 osoba, a osam ih je zbog trenutačnih zdravstvenih problema odbijeno. Ukupno ove godine 166 doza, što ih ponovno svrstava u sam  vrh uspješnosti u Zadarskoj županiji, pišu Naši školji. 

- U našoj županiji godišnje se daruje oko 5500 doza, što na ukupni broj stanovnika čini oko 3,1 posto, a mi u Kalima sa 166 doza, u odnosu na broj stanovnika, participiramo sa 10,5 posto. Naravno, za to su zaslužni naši humanitarci, na čemu im od srca zahvaljujemo i pozivamo da u sljedećoj godini ostvarimo još bolji rezultat, kaže ponosni predsjednik DDK Kali Dario Mišlov. 

Posljednju ovogodišnju akciju organizirali su u suradnji sa zadarskim Crvenim križem i Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar i već sada najavlju da će se prva akcija u 2018. godini održati 3. travnja. Predsjednik Mišlov ističe da će im se u toj akciji pridružiti Zaklada Ana Rukavina iz Zagreba te ponovno očekuje velik odaziv mlađih humanitaraca (ispod 40 godina) koji će ući u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

DDK Kali 2015. godine dobili su županijsku nagradu kao najuspješniji aktiv, godišnje organiziraju tri akcije i u prosjeku prikupe oko 200 doza dragocjene tekućine. Dobro su organizirani, a financiraju se dijelom iz općinskog proračuna, dijelom iz članarina i donacijama.

Nakon akcija sami pripremaju obrok dobrote jer je to način da se druže, ali i štede da bi mogli organizirati izlete.

Dosad su bili u Budimpešti, Istri, Osijeku, Baranji, Tuhlju, Sarajevu, Sloveniji, Bratislavi, Beču, Novom Sadu, Beogradu, a nedavno su se vratili s izleta u Prag. Imaju više od 80 aktivnih darivatelja, od čega 60 posto otpada na muškarce i 40 na žene.


Reci što misliš!