Događaji

za "ozelenjavanje" proizvodnje

Na klimatskom summitu u Parizu najavljene nove inicijative

Na klimatskom summitu u Parizu najavljene nove inicijative
Photos.com

Čelnici i visoki dužnosnici desetaka svjetskih zemalja okupili su u utorak u Parizu na summitu o klimi na kojem se preuzete znatne obveze i inicijative za financiranje odustajanja od glavnih izvora onečišćenja.

"One Planet Summit" organizirao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na drugu obljetnicu potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi. Macron je prije skupa organizirao svečani ručak u Elizijskoj palači za šefove države ili vlada, koji sudjeluju na summitu. Na summitu sudjeluje 50-tak šefova država ili vlada, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, dok su ostale zemlje predstavljene na nižoj razini. 

Summit je prije svega organiziran kako bi se mobilizirala financijska sredstva za konkretne projekte koji idu u smjeru ispunjavanja ciljeva Pariškog sporazuma za zaštitu od klimatskih promjena. 

Svjetska banka je na summitu objavila da će nakon 2019. prestati financirati istraživanje i eksploataciju nafte i plina. To je prva multilateralna banka koja je u energetskom sektoru preuzela takvu obvezu.

Već od sljedeće godine Svjetska banka će objavljivati svake godine koliko projekti koje ona financira emitiraju stakleničkih plinova u sektorima koji najviše zagađuju, poput energetike.


Reci što misliš!