Događaji

u fokusu arhitekata:

Javni prostori grada - tradicija i suvremene potrebe

Javni prostori grada - tradicija i suvremene potrebe

U sklopu svog tradicionalnog blagdanskog susreta, Društvo arhitekata Zadar i zadarska podružnica Hrvatske komore arhitekata pripremili su sinoć u Kneževoj palači, izložbu radova i predstavili publikaciju - Javni prostori grada - tradicija i suvremene potrebe.

Izložba i publikacija rezultat su  interdisciplinarne arhitektonsko - urbanističke radionice Zadar 2020., u kojoj sudjeluju studenti i profesori zagrebačkog arhitektonskog fakulteta i Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Zadarskog sveučilišta, javlja Radio Zadar. 

Riječ je o četverogodišnjem projektu – prve godine tema je bila grad i zaleđe – inovativni turizam i mogućnost da se zaleđe nađe u turističkoj ponudi zajedno sa gradom Zadrom.

Ove je godine tema javni prostori grada, tradicija i suvremene potrebe, objasnio je prof. Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu: 

''Radi se o sedam bitnih prostora u gradu Zadru, ali bitnih za lokalnu zajednicu, jer smo smatrali ako građani budu zadovoljni sa svojim prostorom, ako žive s tim prostorom, da će ti prostori uvijek biti interesantni i za turiste''. 

Jedan od tih projekata mogao bi uskoro biti i realiziran, kaže predsjednica zadarskog Društva arhitekata, Nives Kozulić: 

''To je projekt na Bulevaru, uz rimski akvadukt. On je prilično zapušten, a to je jedan pješački prodor, koji bi se afirmiranjem i ovim načinom kako su ovi mladi ljudi predvidjeli, uredio i pokazalo kako se sa malim novcima javni prostori  mogu dovesti u jedan pristojan izgled''.  

Iduće godine ljetna radionica imat će temu – grad i otoci, a u posljednjoj godini, 2019-toj bit će posvećena gradskim koridorima, odnosno ulaznim prostorima u grad. 

''Nakon četiri godine imamo osmišljen jedan projekt - veliku međunarodnu konferenciju na temu inovativnog turizma i grada Zadra, i to bi bila kruna našeg četverogodišnjeg projekta.

Projektom se pokušava povezati različite znanstvene i umjetničke struke i prakse i kroz timski rad izložiti studente tim iskustvima. Nekako je jako važno nove spoznaje, nova iskustva ugrađivati u nastavu, a to se, prema našim iskustvima najbolje događa upravo tako da se povezuju studenti različitih studijskih grupa'', kazao je Feđa Vukić, profesor na Studiju dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. 


Reci što misliš!