Događaji

istražujemo

Svjetlosna čarolija u srcu grada, može li bolje?

Svjetlosna čarolija u srcu grada, može li bolje?

Blagdanskom ozračju u gradu svakako doprinose i prigodni ukrasi, rasvjeta koja se svake godine sredinom studenog postavlja u centru Zadra, na Poluotoku, ali i u drugim dijelovima grada. Svjetlosna čarolija ipak je najviše koncentrirana na Trgu Petra Zoranića. Može li se bolje?

Brojni gradovi ovih dana su ''pod opsadom'' lampica, ukrasa, sve za oživljavanje božićnog ugođaja. Veliki gradovi posebnu pažnju pridonose svjetlima na svojim znamenitostima, osvjetljavaju se crkve i muzeji, kazališta...

U Zadru najveći svjetlosni boom možete doživjeti na Trgu Petra Zoranića. Tamo se održava program manifestacije "Advent u Zadru". Radionice, ples, zabava, koncerti, kućice pune zamamnih slastica i napitaka... "Advent" privlači građane, koncentrira ih na jednom mjestu.

Kako doznajemo iz gradske uprave, na Trgu Petra Zoranića su postavljena 22 ukrasna elementa. Ukupna instalirana snaga je oko 3,0 kW, sve u LED tehnici.  

Ne možemo ne oteti se dojmu da su brojni znameniti dijelovi Poluotoka ostali u mraku, poput crkve svetog Donata. O tome smo pitali dr. sc. Jakova Vučića, ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar, jer muzej upravlja crkvom. 

''Na crkvu sv. Donata, Arheološki muzej Zadar ne stavlja rasvjetna tijela, niti kakve druge električne instalacije. Do sada je postojala praksa osvjetljavanja iz daljine, u sklopu pojedinih programskih aktivnosti koje se u crkvi događaju, ukoliko je to dio samog programa'', kazao je Vučić.

"Đir po gradu" u večernjim satima pokazuje da se sva blistavost koncentrirala prema Adventu, ostale ulice na Poluotoku su ukrašene skromnije, a djelić božićne atmosfere trude se stvoriti ugostitelji i obrtnici dekoracijom svojih objekata.

U ostalim dijelovima grada postavljeni su ukrasi, brojni od njih nekada su krasili Poluotok, a danas su usmjereni primjerice na Relju, Voštarnicu, Bulevar... mnogi od njih ipak - ne svijetle!

Na naš upit iz Grada Zadra stigao je sljedeći odgovor:

''Što se tiče ukrasa koji ne rade, najveći problem stvara olujni vjetar sa kišom. Nastavno na učestale  padove napona dolazi i do  mjestimičnog prekida strujnog kruga javne rasvjete. Isto se resetira u kratkom vremenu. Sve kvarove otklanjamo promptno.  Završni detalji ukrašavanja su u tijeku''.


Reci što misliš!