Događaji

sjajna crtica

Mirjana Mrkela poslala brzojav caru Franji Josipu

Mirjana Mrkela poslala brzojav caru Franji Josipu
Dino Stanin/PIXSELL

Na današnji dan davne 1867. godine, austrijski, a tada i zadarski car Franjo Josip I izdao je ukaz prema kojemu Zadar prestaje biti utvrdom.

Na ovu zanimljivu povijesnu crticu sjetila je zadarska književnica i velika poznavateljica povijesti svog grada, Mirjana Mrkela, piše Narodni list.

Pojasnila je i kako je kako se tog dana, dakle 14. prosinca 1867. godine, prestao između lukobrana i Poluotoka zatezati lanac, načinjen od 13 željezom okovanih greda.

"No, Zadrani su u ono doba za uklanjanje bedema imali više volje nego novca. Godine 1872. njihov gradonačelnik naokolo moljaka financijsku potporu. Ipak je te iste godine u potpunosti dovršena gradnja Nove rive i započelo je rušenje utvrde svetog Dimitrija. Ugovor o rušenju sjeverozapadnih zidina nosi nadnevak 24. veljače 1873., a samo rušenje započelo je u svibnju 1874.

Kada je zid nestao, ukazale su se, do tada skrivene, neugledne kućice, uličice, konjušnice i drugi nelijepi detalji. Trebalo je uložiti mnogo napora, dakako i novca, kako bi novo lice grada bljesnulo punim sjajem, što potanko opisuje Marija Stagličić u knjizi "Graditeljstvo u Zadru 1868 - 1918". Ona ondje također kaže:

"Bez obzira na to što danas žalimo za pitoresknim izgledom utvrđenog Zadra, istraživanje me uvjerilo u neminovnost takvog postupka ondašnjih vlasti i stručnjaka. I građani su željeli promjenu"...

Što je s današnjim građanima Zadra? Koliko smo spremni za promjene, a koliko za očuvanje pravih vrednota? Jesmo li i koliko sposobni održati dobru mjeru, ravnotežu i sklad između toga dvoga? Ne sporeći, naravno, svjetskobaštinsku vrijednost naših muraja, u povodu 14. prosinca ipak moramo razmisliti o zidovima i utvrdama kao o metafori, pita se spisateljica.

U tom duhu nastala je i njena pjesma koja bi nas mogla potaknuti na dalje razmišljanje.

BRZOJAV CARU FRANJI JOSIPU PRVOM IZ ZADRA, 14. PROSINCA 2017.

Čuj care Franc-Jozefe

kad ti ono reče

da srušimo zidove

i lancem

da se ne zatvaramo

evo ima 150 godina

manje jedna

a mi smo to obavili

nekako napola

i još smo utvrda.

Mirjana Mrkela


Reci što misliš!