Događaji

sporno uvrštenje na UNESCO-vu listu

Marko Vučetić: Crna Gora ne može ignorirati hrvatski identitet Bokeljske mornarice

Marko Vučetić: Crna Gora ne može ignorirati hrvatski identitet Bokeljske mornarice
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta, Zadraninn Marko Vučetić poručio je u petak kako je nedopustivo i skandalozno da Crna Gora želi upisati na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine na način da ignorira hrvatski identitet mornarice.

"U Sabor su danas došli članovi hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice, želi ih se istrgnuti od njihove duhovnosti i kulture", rekao je Vučetić nakon stanke u Hrvatskom saboru.

Postupak Crne gore nazvao je skandaloznim rekavši i kako se "mornarica želi otrgnuti od kola svetog Tripuna. Žele uvrstiti Bokeljsku mornaricu na UNESCO-vu listu, ali da se negira bitni hrvatski identitet mornarice".

Preko toga, kazao je, Sabor ne smije prijeći te je zastupnike pozvao da se odupru "pokušajima kojima se pokušava negirati početak mornarice u povijesnom smislu".

"Te 809. godine započelo je nešto hrvatsko, kulturno, univerzalno i svjetsko u Boki, a danas nam prijeti opasnost da nestane to hrvatsko, pa nestaje i to kulturno, univerzalo i istinito. Mi zastupnici ne smijemo biti svjedoci koji će dovesti do toga da ovo nestane", poručio je Mostovac Vučetić.


Reci što misliš!