Događaji

odlagalište odpada

Bivši ministar zaštite okoliša: Sanacija Karepovca je neizbježna

Bivši ministar zaštite okoliša: Sanacija Karepovca je neizbježna
Miranda Cikotic/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je u subotu u Splitu da je sanacija otpada Karepovac neizbježna i mora se provesti.

Komentirajući prigovore građana na smrad tijekom sanacije, Dobrović je rekao da se tamo godinama svašta taložilo. Miris potiče od biorazgradivih tvari i opasnost potiče iz komponenti opasnog otpada koji je ondje odlagan, drži Dobrović.
 
"Termometri, živa, elektronika, lijekovi. Sve to sada je opet eksponirano. Ne možemo izbjeći sanaciju jer se to treba dovesti u red. Najvažnije je da se radovi, kao što se čini, rade uz maksimalno korištenje tehničkih mjera kako bi se te emisije izbjegle," rekao je.
 
"Ono što je važno je da se konačno krene sa uspostavom sustavom odvojenog prikupljanja, dakle biootpad i opasni otpad, jer ćemo jedino na taj način izbjeći situaciju za 50 godina na nekom drugom mjestu gdje će se opet ljudi čuditi i biti izloženi opasnosti", dodao je Dobrović.
 
Novinari su ga pitali i da komentira stanje s vodom u Splitu koja danas nije za piće.
 
"Mnogi zahvati u okolišu, cestogradnjja, sječa šuma i divlja odlagališta uzrokuju da tako jake padaline dižu mulj u krškom podzemlju. Grad Split mora riješiti problem mutnoće vode. To se danas rješava raznim uređajima. To postoji i vjerujem da će za koju godinu Split riješiti taj problem", rekao je Dobrović i dodao kako mutnoća nije dramatična, ali da, zato što se u mnogim jamama u zaleđu odlaže otpad, u vodi vjerojatno ima i drugih tvari.
 
Jadro je prekrasan i jedan od najjačih krških izvora vode, koja je generalno pitka i visoke kvalitete, no u zaleđu ima problema, kazao je Dobrović.


Reci što misliš!