Događaji

plodovi zemlje i mora

Najulov 2017: Romanu Šimunkoviću "Grand Prix" za pica teškog 2,9 kilograma

Najulov 2017: Romanu Šimunkoviću
Leo Banić

Proglašenjem najuspješnijih ribolovaca Zadra i Zadarske županije u Jedriličarskom klubu USKOK, zaključena je ovogodišnja akcija priloga "Plodovi zemlje i mora" Zadarskog lista - "Najulov". Događanje je vodio Boris Bulić.

Ove je godine svoje ulove prijavilo 47 natjecatelja koji su ostvarili 51 ulov ukupne težine 325,35 kilograma od čega je 321,08 kilograma bila riba, a 4,27 kilograma su bile lignje.

Ocjenjivački sud koji je odredio pobjednike akcije brojao je prof. dr. sc. Antu Kolegu, dr. Lava Bavčevića, dr. Nevena Bosnića, meštra od panule Joška Radmana, stručnog suradnika priloga Borisa Bulića te urednika "Plodova zemlje i mora" Nedjeljka Jusupa koji je otvorio događanje zahvalivši se najprije svim prvoplasiranima, a nakon toga i svima ostalima uključenim u akciju kao i svima prisutnima u dvorani.

Najulov 2017: Proglašeni najbolji ribolovci Zadarske županije Najulov 2017: Proglašeni najbolji ribolovci Zadarske županije

- Prije 14 godina pokrenuli smo prilog "Plodovi zemlje i mora" u kojemu nastojimo povezati znanost, struku i praksu ribara i težaka. U sklopu priloga je i naša akcija "Najulov" kojoj je cilj bio i ostaje popularizacija malog ribolova i odgovornog odnosa prema moru. Dragi prijatelji, naši ribolovci su i ovu godinu dokazali da u našem moru ima ribe i da je oni znaju uloviti. Štoviše, ima ulova koje ni Hemingway ne bi uspio opisati, duhovito je zaključio urednik priloga i osnivač Zadarskog lista Nedjeljko Jusup, iskoristivši priliku i da zaželi sve najbolje za predstojeće božićne blagdane i novu 2018. godinu svima okupljenima.

Nakon Jusupa u ime Grada Zadra i gradonačelnika Branka Dukića govorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić koji je istakao kako prilog Zadarskog lista pobuđuje zanimanje i osoba poput njega koji se i ne bave ribolovom.

S par riječi okupljenima se obratio i župan Božidar Longin, koji je također bio jedan od uzvanika na događanju. Ni on nije štedio riječi hvale za prilog no i za samu novinu za koju je ustvrdio da je novina koja se ima čime podičiti i iza koje stoji i Županija.

Najarbuna - crvenog kraljevića mora teškog 2 kilograma ocjenjivački sud je bodovao s 1818 bodova, a ulovio ga je Luciano Pavin. Po nagradu i priznanje došla mu je supruga Nevenka koja je osvojeno primila iz ruku Milenka Miće Mataka.

Najzubaca - ribljeg cara teškog 7,3 kilograma kojeg je ocjenjivački sud bodovao s 1216 bodova ulovio je Dino Bajlo, a nagradu i priznanje trebao mu je uručiti predsjednik Otočnog Sabora Denis Barić, no dobitnik je bio spriječen doći.

Najlubina - lukavog princa mora od 17,5 kilograma kojeg je ocjenjivački sud bodovao s 1250 bodova ulovio je Marin Lepur, a nagradu i priznanje uručio mu je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra Ivica Katić.

Najpodlanicu - kraljicu mora od 6,4 kilograma koju je ocjenjivački sud bodovao s 1125 bodova ulovio je Ivica Smolić. Nagradu i priznanje uručio mu je jedan od utemeljitelja akcije, dr. ribarstva Neven Bosnić.

Najlicu - morsku ratnicu, pravog gladijatora mora tešku 22,3 kilograma koju je ocjenjivački sud bodovao s 1393 bodova ulovio je Marin Lepur. Nagradu mu je uručio proslavljeni ribolovac i velikan panule Joško Radman.

Najlignju - poslasticu mora tešku čak 2,57 kilograma koju je ocjenjivački sud bodovao s 1713 bodova, ulovio je Mišel Milković. Nagradu i priznanje uručio mu je sveučilišni profesor u miru, Ante Kolega Bage, inače dugogodišnji kolumnista priloga.

Nagradu "Ribarsko srce" osvojio je Stanko Panić bez obzira što, kako je to zaključio voditelj, njegov ulov nije bio težek, tek 36 deka, bila je riječ o pravom kapitalcu koji se ne vidi svakog dana - šparu. Nagradu i priznanje su mu uručili Tea Radil, svjetska vice prvakinja u ribolovu i Marko Sikirić, svjetski prvak u ribolovu.

U kategoriji "Najpothvat 2017. godine" nagradu za kapitalni ulov osvojio je Tomislav Matulović koji je panulom ulovio podlanicu tešku 6,10 kilograma i vrijednu 1525 bodova. Pehar i priznanje dodijelio mu je predsjednik Gospodarske komore Zadarske županije Dario Jurin.

Događanje je zaključeno dodjelom nagrada za "Najulov", zapravo "Grand prix" koji je otišao u ruke Romana Šimunkovića koji je ulovio pica teškog 2,9 kilograma vrijednog 2230 bodova. Nagradu i priznanje uručila mu je direktorica marketinga Zadarskog lista Tajana Jusup. Šimunković je dobio i dar - brodski motor Yamahu, vrijedan 10.421 kuna.

U istoj kategoriji drugo mjesto osvojio je Luciano Pavin za svog arbuna teškog 2 kilograma i vrijednog po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda 1818 bodova. Pehar i priznanje preuzela je supruga Nevenka iz ruku Božidara Longina.

Treće mjesto Najulova osvojio je Toni Grbić s ulovom kovača teškog 5,2 kilograma i vrijednog 1733 boda. Pehar i priznanje trebao mu je dodijeliti Zvonimir Vrančić no dobitnik je bio spriječen doći.

U zabavnom programu nastupao je Zoran Jelenković koji je pjesmom otvorio događanje, a voditelj Bulić nije propustio prenjeti čestitke i pozdrave pobjednicima kao i svima okupljenima glavnog urednika i direktora Zadarskog lista Šenola Selimovića koji je zbog viroze bio spriječen doći.

Bulić je izdvojio i prijatelje iz Uskoka gdje se događanje odvijalo kao i Željka Torbarinu Torbu koji je također pomogao u organizaciji kao i vinare koji su taj dan donijeli svoja vina za domjenak, već uobičajeno od nekoliko vrsta bakalara. Okupljeni su bili u prilici degustirati vina: MasVina, Kraljevskih vinograda, Vina Vrsaljko, vina Tomislava Glavića, vina Stjepana Vučemilovića, Poljak Vina Trifuna Poljaka, Vinarije Degra, Vina otoka Paga Denisa Rake i vina Vinarije Jokić, piše Zadarski list.


Reci što misliš!