Događaji

Online kampanja "Svim' na Zemlji, daruj drvce"

Zelena akcija: Umjesto božićnog drvca pošumljavanje požarišta

Zelena akcija: Umjesto božićnog drvca pošumljavanje požarišta

Građani se u akciju pošumljavanja mogu uključi minimalnom donacijom od 20 kuna. Donirane mladice će biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni, kad će udruge Eko Zadar i Eko Zrmanja u suradnji s lokalnim volonterima te uz stručno vodstvo hrvatskih šumarija i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, posaditi mlada drvca!

Zelena akcija s udrugama Eko-Zadar i Zrmanja pokrenule su u srijedu inicijativu za pošumljavanje opožarenih područja Zadarske županije i Dalmacije ističući kako je na tom području u 2017. izgorjelo oko 100.000 hektara raslinja te su pozvali građane da umjesto kupnje božićnog drvca doniraju novac za pošumljavanje.

Online kampanja "Svim' na Zemlji, daruj drvce" traje do sredine siječnja iduće godine, a kampanja 'nesječe stabala' do idućeg Božića, poručili su članovi udruga koji su u Gajevoj ulici na transparentima napisali poruke 'izBori se za promjenu', 'Nije li bilo dosta boricida' i sl., promovirajući time akciju.

"U požarima diljem Dalmacije izgorjelo je preko 100.000 hektara šume, makije i raslinja čime su smanjene korisne funkcije šuma, primjerice proizvodnja kisika, zaštita od odrona zemlje i poplava. Zbog toga pozivamo građane da donacijom za mladicu drvca doprinesu akciji, postanu skrbnici šume i daruju savršen božićni poklon za najmilije, ali i za cijelo društvo", kazala je Dora Sivka iz Zelene akcije.

Uz donaciju građani će moći birati drvo koje žele 'sponzorirati' i dati mu ime, čime se drvo poosobljava kako bi se podsjetilo da su mnogi biljni i životinjski stanovnici u požarima izgubili domove, dodala je. 

Članovi udruga su upozorili i na sve jači konzumerizam te pozvali da se svi zapitaju što zapravo kupuju, moraju li to imati i postoji li drugačiji način na koji se može izraziti ljubav i zahvalnost. Istaknuli su kako se u adventsko razdoblje borovi, jelke i smreke sade, sijeku i u vrlo kratkom roku bacaju čime su dobili status potrošne robe.

"Brojne su negativne posljedice konzumerizma, kako na društvo tako i na prirodne resurse. Resursi se zbog sve veće proizvodnje i potrošnje više i iskorištavaju što u konačnici ima samo negativne posljedice, stoga je potrebno stvarati nove šume kako bi se vratila ravnoteža, kazala je Sivka.

Ustvrdila je da su klimatske promjene posljedice djelovanja čovjeka i neodrživih društvenih sustava, a ugrozile su šume i bioraznolikost, dodavši da je prekomjerna, neosviještena kupovina jedna od nepropitkivanih osnova društva koja dovodi do neodrživih ponašanja.

Građani se u akciju pošumljavanja mogu uključi minimalnom donacijom od 20 kuna na broj računa HR1924070001500000727. Donirane mladice će biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni, kad će udruge Eko Zadar i Eko Zrmanja u suradnji s lokalnim volonterima te uz stručno vodstvo hrvatskih šumarija i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, posaditi mlada drvca, o čemu će biti informirani i donatori.

Više informacije može se naći na internet stranicama udruga.


Reci što misliš!