Događaji

razbijen lanac

MUP: Prekinut krijumčarski lanac migranata iz Srbije, preko Hrvatske u ostale zemlje EU

MUP: Prekinut krijumčarski lanac migranata iz Srbije, preko Hrvatske u ostale zemlje EU

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je potvrdilo da je hrvatska policija u suradnji sa srbijanskom policijom i tužiteljstvom prekinula krijumčarski lanac koji je ilegalne migrante prebacivao iz Srbije u Hrvatsku te dalje u ostale zemlje EU.

"Postojala je sumnja da osobe organiziraju i nezakonito krijumčare ilegalne migrante preko državne granice RH. Ova kaznena djela imaju međunarodni karakter s obzirom na krijumčarski lanac koji se proteže od zemlje polazišta, preko Srbije i Hrvatske te dalje u zemlje EU", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Ističu da je u koordinaciji s Uskokom i specijalnim tužiteljstvom za organizirani kriminal Srbije u srijedu u jutarnjim satima provedena "zajednička koordinirana realizacija kriminalističkog istraživanja" u kojoj su uhićena četiri hrvatska državljanina, a svi su dovedeni pritvorskom nadzorniku osječko-baranjske policijske uprave.

"U najmanje 10 slučajeva organizirali su dovođenje stranih državljana koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj preko državne granice na nezakonit način i to izvan područja graničnog prijelaza iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku za iznos od 1000 EUR po strancu te organizirali daljnji prijevoz u unutrašnjost RH", ističu u MUP-u.

Uskok je poslijepodne izvijestio da je protiv četvorice uhićenih pokrenuo istragu zbog nezakonitog prebacivanja migranata preko granice "u sastavu zločinačkog udruženja".

Tužiteljstvo navodi da su osumnjičeni od 22. listopada do 17. prosinca "u najmanje 10 navrata iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku prebacili najmanje 57 stranih državljana za što su primili najmanje 57.000 eura" koje su "sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinom prebacivanju, međusobno podijelili".


Reci što misliš!